Belföld

Mindszenty-emlékérmet kapott a buzizó pap, aki minden évben misét tart Orbán Viktorért

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 15:34

Mindszenty-emlékérmet kapott Osztie Zoltán római katolikus plébános, aki pár éve buzi zászlóként hivatkozott a szivárványos lobogóra. Osztie atya arról is ismert, hogy szinte minden évben szentmisét tart Orbán Viktor miniszterelnökért, aki szerinte leginkább Szent Istvánhoz mérhető.

Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Osztie Zoltánt, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosát és a Szociális Testvérek Társaságát a Patlamentben, írja az MTI. A katolikus pap egyebek mellett arról ismert, hogy korábban csak buzi zászlóként hivatkozott a szivárványos lobogóra, és már legalább tízszer tartott istentiszteletet Orbán Viktor miniszterelnökért.

A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át pénteken az Országházban. Osztie Zoltán az indoklás szerint „több mint négy évtizedes hűséges és odaadó lelkipásztori tevékenységéért, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián és a közéletben végzett nemzetmegtartó, közösségteremtő, közösségépítő és keresztény ifjúságnevelő szolgálatáért, valamint Mindszenty József bíboros szellemi örökségének méltó ápolásáért" részesült a díjban.  

A 444.hu kommentárja szerint nehéz lenne letagadni, hogy Osztie atya közéletileg nagyon aktív, ennek illusztrálására pedig egy sor példát hozott fel a lap:

  • rendszeresen részt vesz a kormánypárti CÖF rendezvényein;
  • néhány éve az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján akart misét tartani Horthy Miklósért és menyéért;
  • a KDNP lapjában beszélt arról is, hogy „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák”.
  • Orbán Viktor pedig szerinte leginkább Szent Istvánhoz mérhető.

Lezsák Sándor szerint Osztie atya „közéleti fellépéseiben jól el tudta választani az egyházi érdekek és elvek képviseletét a napi pártpolitikai szerepektől, szerepléstől", ez az érzéke tette őt sokak szemében alkalmassá arra, hogy 1997-ben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke legyen.

Osztie atya három éve a beteg, torzó életforma jelképének nevezte a szivárványos zászlót, az LMBTQ-közösség lobogóját. A plébános megjegyzéseivel akkor az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#emlékérem#kitüntetés#Osztie Zoltán#lezsák sándor#orbán viktor#mise#szivárványos zászló

Címlapról ajánljuk