Belföld

Hiába győzött 2019-ben az ellenzéki összefogás a Pest megyei városban, mára szétesett az egység

rtl.hurtl.hu

2023. november 2. 7:02

Szigetszentmiklóson elindul a jelenlegi polgármester, a DK és a Momentum jelöltje is.

Szigetszentmiklóson 2019-ben győzött az ellenzéki összefogás, az összes ellenzéki párt felsorakozott a Mindenki Magyarországa színeiben indult Nagy János mögött. A momentumos Gyurcsik József szerint az akkor még MSZP-s, később DK-s Jószai Attila és az MSZP-s Ladányi Sándor – mindketten helyi képviselők –  találták ki, hogy Nagy legyen a polgármester. 

A 444.hu cikke szerint azonban az elmúlt öt évben folyamatos veszekedés jellemezte a helyi ellenzéki oldalt. Jelen állás szerint a 2024-es önkormányzati választáson elindul az ellenzéki polgármester egy még meg nem nevezett civil szervezet színeiben, a DK jelölteként Kocsis Éva választókerületi elnök, a Momentum képviseletében pedig Gyurcsik József. Tehát az összefogás szétesett.

A 2019-es önkormányzati választáson Momentum-Jobbik-MSZP-LMP-MMM koalíciója nyolc képviselőt juttatott a testületbe, így meglett a többség. Ám a polgármester és az őt támogató képviselők egy része szinte azonnal összeveszett.

A felek már abban sem jutottak egyetértésre, hogy a testületnek van polgármestere vagy a polgármesternek frakciója. A 444.hu szerint valójában a koalíció felbomlásának oka a pénz lehetett. A DK és a Momentum azzal vádolta a polgármestert, hogy „az edzőtermek világából ismerős” baráti vállalkozókat hoz helyzetbe. A polgármester szerint viszont ő volt az, aki – szavai szerint – nem hagyta lopni a képviselőket. Szerinte neki rögtön beszóltak, ha egy ismerőse nyert egy pályázaton, csak mert ő adta a legjobb ajánlatot, miközben a pártok barátai bezzeg dolgozhattak (vagy dolgozhattak volna), ha csak silány minőségben is.

A 2021-es ellenzéki előválasztáson a szigetszentmiklósi választókerületben egymás ellen indult Jószai felesége, Jószai Teodóra és Nagy János polgármester. Nagy a lapnak azt mondta: még a parlamentbe is behívták, Jószai mellett ott volt a DK-s Vadai Ágnes és Varju László. 

Azt mondták neki, hogy az ellenzéki polgármestereknek a DK-s jelöltet kell támogatni.

Nagy erre nem volt hajlandó, sőt, hirtelen felindulásában azt mondta, lehet, ő maga is indulni fog. Így is tett. A DK és a Momentum Jószai Teodórát, a Jobbik, az LMP, az MMM és az MSZP-Párbeszéd Nagy Jánost támogatta, végül Jószai felesége győzött, de ezt a győzelmet a 2022-es országgyűlési választáson már nem tudta megismételni.

Miután kiderült, hogy Jószai felesége indul az előválasztáson, a polgármester egy héttel később elmozdította az alpolgármesteri tisztségből az előválasztási riválisa férjét. Nagy szerint a pandémia miatt történt mindez, amikor a városnak különösen takarékoskodnia kellett. A bíróság másképpen látta: egy múlt heti döntés szerint jogtalan volt Jószai menesztése, így jár neki a ki nem fizetett bére.

Nyitókép: Nagy János / Facebook

#Belföld#szigetszentmiklós#ellenzék#ellenzéki összefogás#momentum#dk#Nagy János

Címlapról ajánljuk