Belföld

A kormányhivatal dolgozói mérték le Pásztón, milyen messze van a könyvesbolt a templomtól és a katolikus iskolától

rtl.hurtl.hu

2023. november 1. 12:23

A könyvesbolt közölte, hogy korábban „már volt egy vizsgálat a könyvesboltban, amelynek célja az LMBTQ tartalmú könyvek tárolására irányult.”

A kormányhivatal dolgozói mérték le Pásztón, hogy milyen messze van a Líra Kölcsey Könyvesbolt bejárata a közeli katolikus iskola, valamint egy templom bejáratától – vette észre a hvg.hu a könyvesbolt Facebook-oldalán megjelent bejegyzést. A könyvesbolt közlése szerint „két kormányhivatalos dolgozó” jelent meg, akik jellemzésük szerint „kissé bizonytalanok voltak a teendőik kapcsán, mert még ilyen feladatot nem bíztak rájuk.”

A távolságmérővel végzett vizsgálat eredményeiből aztán kiderült, hogy „a könyvesbolt bejárati ajtaja és a katolikus iskola bejárati ajtaja közötti távolság kevesebb, mint 200 méter” – írta a bolt. Hozzátették, hogy „már volt egy vizsgálat a könyvesboltban, amelynek célja az LMBTQ tartalmú könyvek tárolására irányult.”

A távolságmérés is a homoszexualitást megjelenítő könyvekre vonatkozhatott. Ilyen témájú könyveket ugyanis a „könyvfóliázós” jogszabály értelmében egyáltalán nem lehet árusítani olyan könyvesboltokban, amik közel vannak iskolákhoz vagy templomokhoz – írta a hvg.hu

Rekordbírság

Nyáron egymillió forintos bírságot kapott a Libri könyvesboltokat üzemeltető cég, amiért nem megfelelő polcra tettek ki egy olyan kiadványt, amelyben megjelentek szexuális kisebbségek.

A Líra könyvesbolt-hálózat fenntartóját pedig 12 millió forintra büntették meg, mert „a könyvek homoszexualitást jelenítenek meg”, és nem zárt csomagolásban árulták azokat a fiataloknak szóló irodalom között.  Nyáry Krisztián, a megbüntetett Líra kreatív igazgatója a Reggeliben arról beszélt, hogy az állam maga sem tartja be a gyermekvédelminek nevezett törvényt, hanem mazsolázik belőle:

A Líra bírósághoz fordult az eset miatt, álláspontja szerint jogtalanul büntették meg őket. Ezt egy, a jogszabályban szereplő vesszőhibára alapozták. Az Igazságügyi Minisztérium október elején azt közölte az RTL Híradóval, hogy hamarosan kijavítják a vesszőhibát a kormányrendeletben.

Nyitókép: Az érintett pásztói könvvesbolt, háttérben egy templommal. Fotó: Google Street View

#Belföld#könyv#könyvesbolt#líra#pásztó#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk