Belföld

Már 100 ezren szavaztak az alternatív oktatási népszavazáson

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 19:27

Mindössze nyolc nap alatt több mint 100 ezer szavazat gyúlt össze az Egységes Diákfront és az aHang közös, oktatásügyben indított alternatív népszavazásán.

Hétfő délutánra már több mint 100 ezren vettek részt az Egységes Diákfront és az aHang közös, 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazásán – közölte a Népszava érdeklődésére Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

A lapnak azt is elárulta, hogy tízből négyen személyesen voksoltak, míg a résztvevők 60 százaléka online szavazott. A referendum október 23-án, a nemzeti ünnepen megtartott civil (diák- és tanár-) szervezetek tüntetésével egy időben indult, a szavazatokat hétfő éjfélig lehet leadni hét, az oktatást érintő kérdésben.

A lap emlékeztet: azért volt szükség alternatív megoldásra, mert bár a civilek nyáron hivatalos népszavazást is kezdeményeztek, kérdéseiket a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), majd a Kúria is elkaszálta. Szalóki Viktor szerint 

a részvételi adatok azt mutatják, hogy az emberek valóban véleményt akarnak mondani az oktatásról.

Hozzátette: egy hivatalos népszavazás kiírásához a kérdések hitelesítése után 200 ezer aláírásra van szükség, melyek összegyűjtésére három hónap áll rendelkezésre. Figyelemre méltó eredmény, hogy az alternatív népszavazáson

mindössze nyolc nap alatt jött össze a több mint 100 ezer szavazat.

A szóvivő arról is beszélt, a népszavazással azt szeretnék elérni, hogy a kormány lépjen az oktatás érdekében. A szavazás végeredményeit kedden ismertetik, amikor további bejelentések várhatók, miután az aHangnak és az Egységes Diákfrontnak további terveik is vannak. De az is napirenden van, hogy miként lehetne az NVB-nél kikényszeríteni egy hivatalos népszavazást.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#egységes diákfront#ahang#alternatív#népszavazás

Címlapról ajánljuk