Belföld

Menczer Tamás keresztényüldözéssel vádolt természetvédőket, akiknek fontosabb a környezet épsége, mint egy illegálisan felállított kereszt

rtl.hurtl.hu

2023. október 29. 12:41

Menczer Tamás két embert vádolt meg a Facebookon keresztényüldözéssel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóját és Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület elnökét.

Keresztényüldözésről beszélt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára amiért többen nem akarják, hogy pótolják az augusztusban a Nagy-Szénás hegyen felgyújtott keresztet.

A Facebookra feltöltött videójában Menczer azt mondta, hogy elfogadhatatlan a keresztégetés bárhol Magyarországon és a „modernkori keresztényüldözés” elleni fellépésre szólított fel.


A térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az augusztusban felgyújtott kereszt esetében a valláson messze túlmutató kérdésről van szó és mindent megtesz azért, hogy a hegyen ismét kereszt álljon. A kormányhivatal ki is adta az ehhez szükséges engedélyeket, azonban vannak emberek, akik nem akarják, hogy itt kereszt álljon – fogalmazott.

Hozzátette: ilyen ember például Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, aki szerint a keresztállítással kipusztítanák a leánykökörcsint, az árvalevelű lent és a borzas vértőt. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület sem akarja a kereszt felállítását, a szervezet elnöke, Vojczek Judit megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon, így bírósági eljárás lesz az ügyben.

Az elnökasszony és csapata is azt állítja, hogy ha a keresztet újra felállítják, akkor kivégzik a nagy rókalepkét, a fűrészlábú szöcskét, és elpusztítják a kövér daravirágot

– mondta a fideszes politikus.

Menczer Tamás kifejtette, fontos ügynek gondolja a környezetvédelmet, azonban nyilvánvaló, hogy itt nem a környezet védelméről van szó. 

Amit Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Vojczek Judit elnökasszony csinál, az a modernkori keresztényüldözés. Én harcolni fogok ez ellen

– mondta, hozzátéve: mindenki, akinek fontos a kereszt felállítása, számíthat rá. Szerinte komoly küzdelemre kell készülni, ezért az emberek támogatását kérte az ügyben.

A kereszt az elmúlt években került a hegytetőre, a Telex cikke szerint nem tudni, ki állítatta és erre engedélyt sem adtak ki, ráadásul többször is kidőlt már. Annyit tudni, hogy a kereszt az augusztus 18-án este még állt, és 19-én jelentették be, hogy eltűnt. A rendőrség pedig rongálás bűntette miatt indított eljárást. Amikor az rtl.hu megkereste augusztusban a rendőrséget, akkor ők azt mondták, hogy nem tudnak arról, hogy a keresztet bárki is felgyújtotta volna.

Nyitókép: Facebook/Menczer Tamás

#Belföld#Menczer Tamás#keresztényüldözés#keresztégetés#nagykovácsi#nagy-szénás hegy#keresztállítás

Címlapról ajánljuk