Belföld

LMBTQ-szervezetek: Rosszindulatú, abszurd, érthetetlen a 18 éven aluliak kizárása a Nemzeti Múzeum kiállításáról

Mohos MátéMohos Máté

2023. október 29. 14:48

„Érthetetlen, miért gondolja ma Magyarországon egy politikus, hogy az LMBTQI erőszakra felhívni a figyelmet – akárcsak egy sajtófotóval – károsan hat bármely gyermek fejlődésére” – írták.

Rosszindulatú értelmezés, abszurd jogalkalmazás – ezekkel a kifejezésekkel jellemzi több LMBTQ-szervezet közös közleményében azt, hogy Dúró Dóra panasza után Csák János miniszter elintézte, hogy ne engedjenek be 18 éven aluliakat a Nemzeti Múzeum Nemzetközi Sajtófotó Kiállítására.

Korábban mi is beszámoltunk róla: a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a pártot.

„Szükség van a támogató környezetre a többségi elutasítással szemben”

A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség és a Magyar LMBT Szövetség emlékeztetnek: a Mi Hazánk politikusában felháborodást kiváltó képek egyrészt az LMBTQI emberek elleni erőszakot, másrészt egy, a szexuális és nemi kisebbségek tagjainak otthont adó idősotthon mindennapjait ábrázolják.

Szerintük „érthetetlen, miért gondolja ma Magyarországon egy politikus, hogy az LMBTQI erőszakra felhívni a figyelmet – akárcsak egy sajtófotóval – károsan hat bármely gyermek fejlődésére, ha ugyanezt a fenntartást nem érvényesíti a háború borzalmait vagy a kilátástalan szegénységet bemutató képek esetében. A szóbeli és fizikai bántalmazások minden szexuális és nemi kisebbséghez tartozó személy mindennapjának részei, ez alól a 18 év alattiak sem kivételek. Az ő történetük elrejtése tovább erősíti a velük szembeni előítéleteket, stigmatizációt”.

Azt is hozzátették: „a másik kifogásolt tartalom a fülöp-szigeteki Golden Gays idős LMBTQI emberek egymást támogató közösségéről szóló fotósorozat. A képek egy számos nehézséggel, diszkriminalizációval és marginalizációval küzdő közösség mindennapjait mutatják be. A képek üzenete egyértelmű: szükség van a másikért felelősséget vállaló, támogató környezetre a többségi elutasítással szemben. Belelátni ebbe bármi mást rosszindulatú értelmezés”.

Az LMBTQI fiatalok sokszor elszigetelve érzik magukat közvetlen környezetükben, a homo- és transzfób közegben megkérdőjelezik, vajon lehetnek-e boldogok, és emiatt gyakoribb esetükben a depresszió és az öngyilkos gondolatok megjelenése. A Golden Gays-et bemutató fotók nekik azt üzenik: LMBTQI emberek is élhetnek hosszú, teljes életet. A könyvek és a filmek, sorozatok korlátozása után most újabb ilyen példát vett el tőlük a magyar állam.

A szervezetek az ügyet emberi jogi kérdésnek tartják, amelyből Dúró Dóra politikai ügyet kavart, hogy „a saját homo- és transzfób narratívájának közvetítésére használja a tiltakozását”. Erre az úgynevezett „gyerekvédelmi törvény” adott neki alapot, amely szerintük nem szolgálja a gyerekek érdekét, ugyanis semmi nem igazolja, hogy őket távol kell tartani a szexuális és nemi sokszínűségre vonatkozó tartalmaktól.

Beda Balázs, a Háttér Társaság Lelki Egészség Programjának vezetője azt mondta: „A cenzúra az LMBTQI fiatalok önértékelését, önegyüttérzését rombolja, ami közvetlenül kockázatot jelent az érintettek lelki egészségére, nem beszélve arról, hogy ez nemcsak számukra, de családtagjaikra és tágabb közösségeikre is jelentős terheket ró. Ahhoz, hogy az LMBTQI fiatalok a képességeik szerint tudjanak fejlődni és kibontakozni a lelki egészségüket megőrizve, a közösség és a társadalom teljes jogú részeként, biztonságban kell érezzék magukat”.

Precedensnek felhozzák:

  • A magyar alkotmánybíróság 2010-ben kimondta: „az a tény, hogy a kiskorúak szocializációjuk során a homoszexualitás elfogadását tükröző jogi szabályozással és várhatóan ennek megfelelő társadalmi magatartással találkoznak, semmiképpen sem minősíthető egész személyiségüket, testi, szellemi vagy erkölcsi fejlődésüket negatívan érintő, jövőjüket meghatározó kárnak vagy veszélynek”.
  • Az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig „számtalan alkalommal hangsúlyozta: tudományosan nem igazolható, hogy a homoszexualitás vagy megjelenítése, vagy említése károsan hatna a gyermekek fejlődésére, és a gyermekek védelme nem egy szabadkártya az államok kezében, amellyel az ilyen tartalmak cenzúrázását igazolni lehet”.

A fiatalkorúak számára letiltott képeket itt lehet nézegetni, az RTL Híradó tudósítása az esetről pedig alább látható:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#lmbtq#nemzeti múzeum#háttér társaság#labrisz#mi hazánk#dúró dóra

Címlapról ajánljuk