Belföld

Nem adnak magasabb fizetést a tankerületek a béralkuval próbálkozó tanároknak, hiába ígérte Maruzsa Zoltán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 8:39

Sok esetben az adható béremelés minimumát adták csak azoknak a tanároknak, akik a státusztörvény alapján megpróbálkoztak fizetésemelést kérni.

A szakszervezetek a sztrájkbizottság összehívását tervezik, mert a tankerületi központok nem adnak olyan mértékű béremelést, amely a státusztörvény alapján járhatna a tanároknak – adta hírül a Népszava.

A pedagógusok fizetését 2024. január 1-től már egy többsávos bérrendszer alapján határozhatják meg, emlékeztet a lap. Egy Pedagógus I. kategóriába tartozó tanár bére például bruttó 410 ezer forinttól 1 millió 65 ezer forintig is terjedhet, különféle szempontok figyelembevételével. A tankerületi központok szeptemberben tájékoztatták a tanárokat a januártól várható bérükről.

Kiderült, hogy béremelést csak azok kaptak, akiknek a fizetése addig nem érte el a törvényben megadott bérsáv alsó határát (a fenti esetben pl. a bruttó 410 ezer forintot).

Maruzsa Zoltán a nyáron még azt közölte, hogy az új törvény alapján béralkukra is lesz lehetőség. A Népszavához eljutott azonban egy olyan levél, amelyben a tankerület egy több mint 20 éve a pályán lévő, több diplomával és képesítéssel rendelkező, két iskolában is tanító tanár bérkorrekcióját utasította vissza. Az indoklás az volt, hogy az új teljesítményértékelő rendszer még nincs bevezetve, így legkorábban 2025 szeptemberétől számíthat bérmódosításra. A lap szerint más pedagógusok is hasonlóképp jártak, a tankerületek sorra mondtak nemet a béralkuval megpróbálkozó tanároknak.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője azt mondta a Népszavának, hogy a tankerületi válaszlevél szembemegy a törvényi előírással, és hogy a Belügyminisztériumnál hamarosan kezdeményezni fogják a sztrájkbizottság újbóli összehívását. Szerinte az elutasítás valódi oka az lehet, hogy a tankerületeknek egyszerűen nincs költségkeretük arra, hogy a törvényben rögzített bérsávok alsó határától érdemben eltérjenek.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke a Népszavának elmondta, hogy sztrájkbizottság összehívását kezdeményezik majd ők is, a PDSZ-szel közösen.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#pedagógusok#béremelés#tankerületek#státusztörvény#béralku

Címlapról ajánljuk