Belföld

30 évre titkosítaná a kormány a vízdíjadatokat – meg is van rá az oka

rtl.hurtl.hu

2023. október 25. 10:00

Nemzetbiztonsági érdekre hivatkoznak, de más van a háttérben.

Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva 30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményekre és berendezésekre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium egy múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítással, írja a Népszava.

Mint írják, a törvény jövő januárban lépne hatályba, de addig is kormányrendeletben biztosíthatnák az adatok titkosítását.

A lap emlékeztet rá: a kabinetnek jó oka van rá, hogy elrejtse sietve a víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó adatokat, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon már kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak (MEKH) ki kell adnia a vízdíjra vonatkozó számításokat és javaslatokat.

„Az Orbán-kormány nem véletlenül őrzi féltve ezeket az adatokat. Az évente elkészített számításokból ugyanis kiderülne, hogy mennyi a vízszolgáltatás indokolt költsége az egyes víziközműcégekre és szolgáltatási területekre lebontva. Ebből könnyen kiszámolható, hogy mennyi veszteség lenyelésére kényszerítette a kabinet a szolgáltatókat a vízdíjak 2013-as befagyasztásával” – írja a Népszava.

A végső számla sok tízmilliárd lehet, amit az államnak kellene fizetnie, teszi hozzá a lap.

Nyitókép (illusztráció): Mihádák Zoltán / MTI

#Belföld#vízdíj#titkosítás#kormány#orbán viktor#NER

Címlapról ajánljuk