Belföld

A magyar kormány azt kérte a strasbourgi bíróságtól, hogy ne fogadják el Karsai Dániel kérelmét

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 13:39

A magyar kormány egy korábbi precedensre hivatkozott.

A magyar kormány arra kéri a strasbourgi bíróságot, hogy nyilvánítsák elfogadhatatlannak, Karsai Dániel alkotmányjogász kérését. Karsai jelenleg 46 éves, súlyos ALS betegséggel küzd, ami a központi idegrendszer többek között mozgásért, beszédért és nyelésért valamint légzésért felelős izmainak teljes bénulásával jár. A gyógyíthatatlan beteg Karsai azért fordult bírósághoz, hogy ő dönthessen az élete végéről.

A magyar kormány Karsai ügyét Diane Pretty ügyével vonta párhuzamba. Pretty a 2000-es évek elején megpróbálta megváltoztatni a brit törvényeket, hogy méltósággal vethessen véget a saját életének. A nő súlyos motoros neuronbetegségben szenvedett, hatalmas fájdalmai voltak, ezért szeretett volna gyorsan, szenvedés nélkül, a családja körében meghalni.

A brit bíróságok elutasították a nőt, aki ezután az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, akárcsak Karsai Dániel. Az ítélet szerint az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem biztosít jogot a halálhoz, így az ehhez a bírósághoz benyújtott fellebbezése szintén sikertelen volt. Pretty 2002. május 11-én, 43 éves korában halt meg végül, egy sor szörnyű szövődmény után teljesen leépült.

A magyar kormány azt szeretné, ha Karsai ügyében is hasonló ítéletet hozna a bíróság, „a fenti okok miatt a kormány kéri a Bíróságot, hogy a kérelmet nyilvánítsa elfogadhatatlannak.”

Karsai Dániel a Facebook-oldalán közölte, hogy a bíróság kétnaposra bővítette a tárgyalást, november 27-én, hétfőn szakértőket fognak meghallgatni, dr. Sándor Judit bioetikust és Regis Aubry palliatív-ellátás szakértőt.

Fontos még, hogy a Bíróság két szervezetnek megengedte a beavatkozást, ami azt jelenti, hogy írásbeli észrevételeket tehetnek. A két szervezet a Dignitas és a European Centre for Law and Justice. Karsai pedig szerdán sajtótájékoztatót fog tartani.


Karsai Dániel ügyével a Házon kívül is foglalkozott:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#karsai dániel#alkotmányjogász#ügyvéd#eutanázia#életvégi#döntés

Címlapról ajánljuk