Belföld

Több ezren tüntettek az oktatásért, köztársaságért. szabadságért

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 19:44

Október 23-án több ezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén a civil (diák- és tanár-) szervezetek tüntetése. A demonstrálók először a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, majd az orosz nagykövetséghez vonultak, ahol kordonokba és rendőri sorfalba ütköztek. A tüntetők az Oktogonnál csatlakoztak a főváros ünnepi megemlékezéséhez.

Fél ötkor több százan gyülekeztek a Hősök terén, innen indult október 23-án a civil (diák- és tanár-) szervezetek tüntetése. 

A több ezer fős menet a Hősök teréről először a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz indult, hogy megemlékezzenek a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról, utána az orosz nagykövetség előtt, az 56-os vérengzésre emlékezve. Hat óra körül érkeztek az Oktogonhoz, ahol a főváros hivatalos megemlékezéséhez csatlakoztak.

A tüntetéssel együtt megindult a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang hirdetett.

Az eredeti tervek szerint a tüntetők megálltak volna mécsest gyújtani a Terror Háza előtt a diktatúra áldozatainak emlékére, azonban a tömeg végül nem állt meg az épületnél, hanem egyenesen az Oktogonhoz ment. A menetet egy Csepel teherautó vezette, azt követték a demonstrálók.

Az MTI tudósítása szerint a tüntetők nemzeti színű és európai uniós, illetve sokan ukrán zászlókat lobogtattak. A tömegben feltűnt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom lobogója is, illetve a tüntetések jelképévé vált kockás inget idéző zászlók.

Az első megállónál, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál is voltak beszédek. Tóth Bence tanár felszólalásában Orbán Viktornak és Pintér Sándornak azt üzente: „itt lenne az ideje nagyon gyorsan elgondolkodni”. A tömeg gyakran azt skandálta, hogy „demokráciát”, és hogy „szabad ország, szabad oktatás”. A következő úti cél

az orosz nagykövetség épülete volt, amit kordonokkal és rendőri sorfallal védték. Páran azt skandálták a külképviselet előtt, hogy „ruszkik, haza”.

A tüntetők nemzeti színű szalagokat kötöttek kordonokra. A tüntetés ezután végállomásához, az Oktogonhoz ért, ahol a Vörösmarty utcai kereszteződésig ért a tömeg. A színpadon az est házigazdája, Szabó Simon, aki Örkény István Fohász Budapestért művét szavalta el, majd Kollár-Klemencz László kamarazenekara adta elő a színpadon az Angyalokra gondolok című számot, illetve Erdős Virág verse alapján a Van egy ország című dalt.

Az első felszólaló Pöli-Oláh József volt, a Méltóságot a Romáknak nevű mozgalom képviselője. Arról beszélt, hogy a közbeszédben nem lehet hallani azokról a romákról, akik '56-ban küzdöttek a szabadságért, ők nincsenek benne a tankönyvekben.

Iványi Gábor, a MET Egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője is spontán a színpadra lépett. Megköszönte a szolidaritást, majd azt mondta a tüntetőknek: „Ti vagytok a pesti srácok örökösei, ti vagytok a jövőnk”.

Ezután Máté Barbara, a Civil Bázis tagja beszélt arról, hogy egy szolidáris, demokratikus Magyarországban hisznek, miközben hétről hétre, napról napra távolodunk ettől az országtól. „Nekünk a feladás nem opció” – szögezte le. Majd felszólalt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, a Kölcsey Gimnázium volt tanára is. Törley azt mondta:

szerettem tanítani, vérzik a szívem a tanítványaimért, hiányoznak a kollégáim, de nem tehettem mást. (…) Vádolom a kormányt mindazért, amit az oktatással, a gyerekeinkkel, a jövőnkkel tesz. A kormány bűnös.

 

„Jó estét Magyarország, jó estét Budapest, jó estét szabad magyarok!” mondta Karácsony Gergely főpolgármester, miután a színpadra lépett. A főpolgármester arról beszélt, hogy sem 56-ból, sem 89-ből nem engednek, és szerinte „köztársaságban élni annyit tesz, hogy igyekszünk jól bánni egymással”.


Karácsony azt mondta, a nemzeti összetartozás csakis akkor lehetséges, ha senki nem akarja megmondani, hogyan kell szeretni a hazát. „A köztársaságot kivették az ország nevéből és az állam működéséből is” – fejtette ki a főpolgármester, majd hozzátette: ma a közérdek helyett az egyén érdekeit képviselik, és az állam oda is benyomul, ahol nincs helye.

Ma az állam köztársaság helyett egy részvénytársaság

– fogalmazott Karácsony.

Hozzátette, ma Budapest köztársaság, és az is marad. Majd beszédének legvégén bejelentette, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét. 

Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő júniusi önkormányzati választásra. Azzal, akivel lehet. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerben részesülni

– mondta a főpolgármester.

A megmozdulás vége felé az Egységes Diákfront képviselői, Kiss Gergő, Machač-Tóth Mia és Perlaki-Borsos Noel, valamint az ADOM-tól Merucza Tibor Alex beszéltek. Nehezményezték, hogy az iskolában évek óta csak magolni tanulnak, de gondolkodni nem, de felszólalásukban odaszúrtak Orbán Viktornak is.  

Várjuk meg, míg lerohad a narancs, vagy lefacsarjuk, ha egyszer már megérett rá? (…) A mi diktátorunk oly' bőszen rázta a véreskezű Putyin kezét október 23-a előtt, hogy a saját keze is megpiroslott a végére

– mondták. 

Az RTL Híradó tudósítása:


Nyitókép: RTL

#Belföld#október 23.#tüntetés#oktogon

Címlapról ajánljuk