Eljárásokat indított a rendőrség a pénteki tüntetés miattLegalább öt ember ellen indított eljárást a BRFK tűzijátékozás és jogellenes gyűlés tartása miatt.
Belföld

Eljárásokat indított a rendőrség a pénteki tüntetés miatt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 16. 13:58

Legalább öt ember ellen tűzijátékozás és jogellenes gyűlés tartása miatt. 

Legalább öt ember ellen szabálysértési eljárást indított a rendőrség a pénteki tüntetések miatt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A police.hu oldalon megjelent közlemény szerint négy ember ellen „pirotechnikai eszközök működtetése” miatt indítottak eljárást, egy ember ellen pedig „jogellenes gyűlés tartása” miatt.

A tűzijátékozás a rendőrség közlése szerint még a bejelentett és engedélyezett tüntetések alatt történt, a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi szobornál.

Ahogy arról az rtl.hu beszámolt, negyed 9-kor a tüntetés hivatalos része véget ért, de a tömeg egy része Pankotai Lilivel együtt a Karmelita kolostorhoz vonult. Az épülethez vezető lépcsőt a rendőrség lezárta. A tüntetők röviddel háromnegyed 9 előtt megkapták az első rendőri felszólítást, majd némi dulakodás alakult ki köztük és a rendőrök között.

A tüntetők ekkor megfordultak, és egy másik útvonalon akartak bejutni a Karmelitába, ahol szintén rendőrök várták őket. Miután elénekelték a Himnuszt, a rendőrség ismét felszólította őket: „magatartásuk tragédiához is vezethet”. Negyed 10 körül a csoport levonult és szétszéledt.

A BRFK szombati közleménye szerint „a jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére”. Hozzátették, hogy a jogellenes gyűlés tartása miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított. Azt nem közölték, hogy kiről van szó.

Nyitókép: rtl.hu

 

#Belföld#tüntetés#rendőrség#eljárás#szabálysértés

Címlapról ajánljuk