Belföld

Határozatlan idejű demonstrációba kezdenek Iványi Gáborék

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 20:34

Minden szimpatizánstól azt kérik, töltsenek el velük egy órát. 

Határozatlan idejű demonstrációt indított a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület október 17-én 17 órakor.

Nem mi rendeztük így, de ma van az ENSZ által megjelölten a Szegénység elleni küzdelem világnapja is

– tették hozzá. 

Iványi Gáborék intézményeitől a magyar állam eddig nagyságrendben 700 millió forint normatív támogatást, és 71 millió forint 1%-os felajánlást vont el, úgy vélik, ezzel végveszélybe sodorva 20000 kiszolgáltatott, kihívásokkal és mélyszegénységben élő gyermek és felnőtt ellátását, étkeztetését, oktatását országszerte. 

Gyermekek ezrei kerülhetnek ki az oktatási rendszerből, hajléktalanok százait sodorhatnak szó szerint életveszélybe, kistelepülések önkormányzatai juthatnak csődbe, ha át kell vállalniuk a közétkeztetési szolgáltatásainkat, 500 főiskolai hallgató tanulmányainak folytatása, és ezer dolgozó megélhetése is kérdésessé vált. Eddigi kéréseink egy valódi, megoldást kereső tárgyalásra kudarcot vallottak.

Iványiék hozzáteszik, hogy pénteken fizetési felszólítást kaptak: 63 intézményükben kapcsolhatják ki a gázt és az áramot, ha nem rendezik az elvonások miatt felhalmozott tartozásaikat.

A MET és az Oltalom hat pontban gyűjtötte össze a követeléseit:

  • 1. A magyar állam rendezze a MET bevett egyházi státuszát.
  • 2. A magyar állam visszamenőleg is (2016-ig) rendezze a szerződéssel átvett intézményeink alapnormatívájának és kiegészítő támogatásának kifizetését.
  • 3. A magyar állam fizesse ki a folyamatosan működtetett oktatási, szociális és egészségügyi tevékenységeink ellenszolgáltatását.
  • 4. A magyar állam kössön megállapodást a MET-tel az államtól átvállalt feladatok működtetésére.
  • 5. A megállapodás megszületéséig a magyar állam függessze fel a NAV normatív elvonásait és az MVM szolgáltatás-beszüntetési fenyegetését.
  • 6. Mind a bérben, mind a szolgáltatók felé való tartozásaink rendezése érdekében folytassanak velünk megegyezésre törekvő tárgyalásokat.

Az eseménysorozat azt a címet kapta, hogy „Adj egy órát az életedből!”. Az egyház és az egyesület kéri, hogy aki támogatja őket, az töltsön el velük egy órát, fejezze ki így a támogatását. 

Jelezzük együtt a döntéshozóknak, hogy nem tartjuk elfogadhatónak a MET intézményeinek megfojtását, és nyomatékosan kérjük az elhangzott követelések teljesítését. Minden nap 17 és 18 óra között ismert közéleti személyiségek, művészek is felszólalnak és fellépnek majd itt a Dankó utcában, a 11-es szám előtt.

A demonstrációt határozatlan időre hirdették meg. Egyelőre október 31-ig kaptak engedélyt, de ezt bármikor meghosszabbítják, amíg a vészhelyzet el nem hárul.


Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

#Belföld#iványi gábor#met#magyarországi evangéliumi testvérközösség#egyház#oltalom karitatív egyesület#demonstráció#adj egy órát az életedből

Címlapról ajánljuk