Belföld

Vádat emeltek 18 fő ellen a Nemzeti Örökség Intézet temetői tenderbotránya miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 12. 13:22

Az ügyészség szerint 2 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek a baráti cégre szabott közbeszerzés után elvégezett temetői munkák túlárazásával.

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személlyel szemben, akik közreműködésével több, mint 2 milliárd forint kárt okoztak egy központi költségvetési szervnek

közölte a Baranya Vármegyei Főügyészség csütörtökön.

Az ügyészségi közleményből nem derül ki, de a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) több, vezető beosztású munkatársa ellen 2021 áprilisában indult ügyről van szó, amiről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be először Facebookon.

Az évi több milliárd forintból gazdálkodó Nemzeti Örökség Intézetet az Orbán-kormány hozta létre, feladata a történelmi jelentőségű temetők és emlékhelyek fenntartásaával kapcsolatos egyes állami feladatok ellátása, a „nemzeti emlékezet és emlékezés magyarság identitásának megőrzése” jegyében.

Az intézet Fiumei úti székhelyén bő két és fél évvel ezelőtt jelent meg a rendőrség és a NAV, többeket elvittek, számítógépeket foglaltak le. Akkor Polt Péter arról tájékoztatta Hadházy Ákost, hogy kilenc embert gyanúsítottak meg bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel, közülük négyet le is tartóztattak. 

A Baranya Vármegyei Főügyészség vádirata szerint 

a vádlottak közül hárman egy központi költségvetési szerv vezetői voltak, mely szervezet vagyonkezelője volt többek között két budapesti temetőnek.

A friss ügyészségi közlemény úgy fogalmaz, hogy „a szervezet mindkét emlékhely vonatkozásában ellátta a fenntartási és üzemeltetési feladatokat, melyek ellátása érdekében 2017. és 2019. évben közbeszerzési eljárást írtak ki. A költségvetési szerv akkori vezetője baráti kapcsolatban állt egy gazdasági társaság vezetőjével, mely cég szintén indult a közbeszerzési eljárásban”.

A költségvetési szerv – azaz a NÖRI – két vezetője, valamint a közbeszerzési eljárásban induló cég 

az eljárás befolyásolására törekedtek abból a célból, hogy a nyertes ajánlattevő az érintett gazdasági társaság legyen. Ennek érdekében az ajánlati felhívás, valamint a pályázat elkészítésében a kiíró szerv vezetői is részt vettek. 

Ez azt jelenti, hogy a vád szerint a NÖRI vezetői a baráti céggel együttműködve írták ki a közbeszerzést, amit kifejezetten a szóban forgó cégre szabtak, ami mindzek után meg is nyerte a temetői tendert.

A keretszerződés megkötését követően a nyertes cég megkezdte az érintett sírkertben, temetőben a fenntartási munkálatokat, azonban ezeket a munkálatokat a piaci árhoz képest túlárazták

– írja az ügyészség.

A tervezett munkákon kívül a nyertes cég eseti megrendelések alapján is végzett munkákat, ezek a munkák azonban vagy indokolatlanok, vagy a piaci árnál lényegesen magasabbak voltak, közölte az ügyészség.

2017. és 2020. év között négy éven keresztül a költségvetési szerv főigazgatójának irányításával több, mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak. A későbbiekben a megbízott cég a munkákat fiktív szerződésekkel tovább számlázta különböző cégeknek, melyek vezetői ezen összegeket visszajuttatták a költségvetési szerv vezetője részére.

– olvasható a közleményben, így magyarázva, hogy miért lett végül 18 vádlottja az ügynek.

#Belföld#korrupció#orbán-kormány#nöri#nemzeti örökség intézet#vádemelés#hadházy ákos#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk