Külföld

Kitört a botrány Lengyelországban: kenőpénzt kérhetett a kormánypárt elnöke

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 16:26

Ötvenezer zlotyt adtak a vallomások szerint Jarosław Kaczyńskinak, illetve egy papnak, hogy megépülhessen két torony Varsóban.

Nyilvánosságra hozta a Gazette Wyborcza a „Kaczyński-szalagokat”, ami egy osztrák üzletember, Gerald Birgfellner körül kirobbant botrány részleteit, és kihallgatásának jegyzőkönyvének átiratának részleteit tartalmazza még 2019 márciusából. A Telex cikke szerint ezekben szó esik arról, hogy Birgfellner 50 ezer zlotyt adott Jarosław Kaczyńskinak, aki a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt elnöke és Lengyelország miniszterelnök-helyettese.

A lap szerint a pénzt aztán továbbította egy papnak. Az összeget azért adta oda Rafal Sawicz atyának, hogy megépíthessenek Varsó központjában két tornyot, amelyekben Birgfellner is érdekelt volt.

Miután Birgfellnert kihallgatták, Kaczyński elment az Igazságügyi Minisztériumba, ahol találkozott Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel, és egyben főügyésszel. Azt mindketten tagadták, hogy a vesztegetési ügyről is szó lett volna. A Gazette Wyborcza szerint ugyanakkor az ügyészség mindent megtett azért, hogy eltussolják az ügyet.

Nyitókép: Reuters/Ukrainian Presidential Press.

 

#Külföld#korrupció#lengyelország#jaroslav kaczynski#gerald birgfellner#kenőpénz#varsó#torony

Címlapról ajánljuk