Belföld

Leálltak az állami örökbefogadó tanfolyamok a Belügyminisztérium beszerzési stopja miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 11:27

Az örökbefogadásra felkészítő tanfolyamok megszervezése állítólag folyamatban van.

A Belügyminisztérium által elrendelt beszerzési tilalom miatt sok minden más mellett szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok – tudta meg a hvg.hu.

Az Országgyűlés két éve úgy döntött, hogy eltörli a kötelező részvételi kötelezettséget az örökbefogadó szülők esetében azon a tanfolyamon, amely felkészít a folyamatra és amely korábban kötelező volt. A leendő szülők 40 órás képzése már csak „ajánlott”, nem feltétele annak, hogy valaki gyereket fogadjon örökbe. A képviselők emellett arra is rábólintottak, hogy mindenkinek ingyenes legyen az addig 60-80 ezer forintba kerülő képzés. A lap értesülései szerint több örökbefogadó tanfolyamra jelentkező szülő is ezt az üzenetet kapta az elmúlt napokban:

Tisztelt Kérelmező! Tájékoztatom, hogy tekintettel a BM által elrendelt beszerzési tilalomra – mely a képzésekre is vonatkozik – 2023. október napjától az örökbe fogadni szándékozó személyek tanfolyamát sem tudjuk megtartani.

A tanfolyamokat vagy a területi gyermekvédelmi szakszolgálatok tartják, vagy civil szervezetek, utóbbiaknak pályázniuk kellett a minisztériumnál nemcsak az ehhez szükséges engedélyre, hanem a pénzre is.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a tanfolyamok szüneteltetéséről szóló üzenetet azok kapták meg, akik a területi szakszolgálatokhoz jelentkeztek. A civilek pályázatait az év elején elbírálták, nekik éppen január-február környékén volt néhány hónap csúszás, de azóta minden rendben zajlik. Az Országos Gyermekvédelmi Főigazgatóság a lapnak azt válaszolta, hogy az október hónaptól kezdődő örökbefogadásra felkészítő tanfolyamok megszervezése folyamatban van.

A Fókusz mutatta meg, hogyan boldogulnak az SOS Gyermekfalvakban felnőtt egykori gyerekek. Kaszai Zoltánt négyéves korában emelte ki a gyámhivatal a családjából, mivel elhanyagolták a szülei:


Nyitókép: Getty Images

#Belföld#beszerzési stop#örökbefogadás#belügyminisztérium#országos gyermekvédelmi főigazgatóság

Címlapról ajánljuk