Belföld

Ilyen volt, amikor Sólyom László megcsinálta az első interjút Bajnai Gordonnal

rtl.hurtl.hu

2023. október 8. 16:11

Alkotmányos volt Bajnai Gordon miniszterelnökké választása, de ő egy előrehozott választást szerencsésebbnek tartott volna – mondta 2009 áprilisában az akkori köztársasági elnök, Sólyom László. A találkozón azt kérte, hogy a szakértői kormány gondolja át a gyes és a gyed szigorítását, szerinte ugyanis nem biztos, hogy ezen kell spórolni. A köztársasági elnök egyébként üdvözölte, hogy a kormány programja tárgyszerű és szakmai.

„Tulajdonképpen megcsináltam az első interjút a miniszterelnökkel a programjáról és a terveiről” – összegzett a találkozó után Sólyom László. Azt mondta, Bajnai kinevezésének módja nem lesz akadálya annak, „hogy tisztességesen és alkotmányosan együttműködjünk”.

Sólyom László azt mondta, az új kormány se nem válságkezelő, se nem szakértői kormány, annak ugyanis kötött mandátuma lenne, fölsorolt faladatokkal, amelyeket el kell látnia. „Ez azonban alkotmányosan tekintve egy normális kormány” – tette hozzá.

A gyes és a gyed tervezett szigorításáról az akkori államfő azt mondta: „ebben a demográfiai helyzetben amikor nincsen gyerek, szerintem a legutolsó olyan réteg, amihez hozzá lehet nyúlni, azok a gyerekek, a gyereket vállaló családok”. Sólyom László emellett a cigánykérdés rendezését, és a Mol támogatását kérte az új miniszterelnöktől. A köztársasági elnök elvárja, hogy az új kormány ügyeljen az energiagazdálkodásra, és az eddiginél határozott koncepciót vár a külpolitikában – hangzott el a találkozón.

Sólyom László, a rendszerváltás utáni harmadik köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár vasárnap elhunyt. A 81 éves jogtudós-politikus hosszú, türelemmel viselt betegség után távozott az élők sorából.

 

#Belföld#Híradó#sólyom lászló#bajnai gordon#gyes#gyed#archív

Címlapról ajánljuk