Belföld

Felmentették a videóst, aki felvette az egyik tiltakozást a Fertő tónál

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 15:20

Bűnsegédlettel vádolták, mert a jelenlétével és a videó készítésével „bátorította” az elkövetőket. Végül felmentették.

Mint ismert, 2021-ben a Greenpeace természetvédő szervezet többek közt Udvaros Dorottya színésznővel kiegészült több mint tucatnyi aktivistája ragadott lapátot, hogy a Fertő tó osztrák oldaláról átevezzen a magyarországi partszakaszon fekvő cölöpházakhoz. Az ügy bíróságig jutott, és végül az összes aktivistát megrovásban részesítették, valamint kötelezték őket „az okozott kár” megtérítésére. 

Az ítélet ellen a vádlottak fellebbeztek, de legtöbbjük esetében helybenhagyta az eredeti ítéletet a bíró, aki egyébként ugyanaz a személy volt mindkét esetben – írja a Mérce

Az egyik vádlottat, az akciót filmező Pápai Gergelyt azonban felmentették. Pápai a Mércének beszámolt az ellene és társai ellen folytatott szavai szerint „abszurd” eljárásról.

Pápait az eredeti ügyben „bűnsegédként elkövetett rongálás” vétségében találták bűnösnek. A filmes elmondta, hogy az ügyész a tárgyaláson egészen pontosan „pszichológiai bűnsegédlettel” vádolta, mivel szerinte jelenlétével és a videó készítésével „bátorította” az elkövetőket. 

A vád egy sor bizonyítékot nyújtott be annak idején, hogy alátámassza, a rongálás meghaladta a bűncselekményi összeghatárt. Pápai szerint a csatolt számlák között még a hálót visszahelyező munkások órabérét is beleszámolták, miközben a cölöpházakat pár nappal később így is, úgy is elbontotta a kivitelező.

A végül felmentett Pápai Gergely azt is elmondta, hogy szerinte úgy álltak a hatóságok az egész esethez, „mint amikor egy csapat huligán megrugdos egy embert a földön, és egy másikuk videózza az egészet”.

A tárgyalással kapcsolatban a Greenpeace Magyarország is közleményt adott ki. Mint írják,

„felháborítónak tartjuk, hogy az állam ahelyett, hogy megvédené természeti értékeinket, azokat akarja meghurcolni, akik elvégzik helyette ezt a feladatot. Hiába hívják bűncselekménynek, a Greenpeace aktivistáit semmilyen eljárással nem lehet eltántorítani attól, hogy megóvják a természetet a következő generációknak.”

A Fertő tó ügyéről ide kattintva olvashat bővebben.

Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

#Belföld#fertő tó#tiltakozás#udvaros dorottya#akció#greenpeace#pápai gergely#videós#Videó#bűnsegéd

Címlapról ajánljuk