Belföld

Szegedre látogat a friss Nobel-díjasunk, Karikó Katalin

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 15:17

A rektori épület előtt fogadják Karikó Katalint a Szegedi Tudományegyetemen.

A jövő hét csütörtökön Szegedre látogat egyetemünk Nobel-díjas kutatóprofesszora, köszöntsük együtt a rektori épület előtt professzor asszonyt és gratuláljunk közösen mi is – tette közzé a felhívást a Szegedi Tudományegyetem a Facebookon.


Hétfőn derült ki, hogy Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

1973 és 1978 között a szegedi József Attila Tudományegyetem biológia szakán tanult. 1978-ban kezdett vírusokkal foglalkozni, először használt módosított nukleozidot tartalmazó RNS-t.

A tudományos munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte az 1980-as években, és elég gyorsan elköteleződött a hírvivő RNS (mRNS) vizsgálata mellett.1983-ban avatták doktorrá, két évvel később családjával Amerikába költözött, miután egy leépítéskor elbocsátották.

A magyar diákoknak azt üzente, miután megtudta, ő kapja kutatótársával a Nobel-díjat, hogy élvezzék azt a munkát, amit csinálnak, mert akkor egyre jobbak lesznek benne és csak arra koncentráljanak, amin tudnak változtatni, így tudnak sikereket elérni.


Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

#Belföld#karikó katalin#szeged#szegedi tudományegyetem#nobel-díj#látogatás

Címlapról ajánljuk