Belföld

Pont azelőtt került ki Krausz Ferenc a kormány tudománypolitikai tanácsából, hogy Nobel-díjat kapott

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 16:55

Az illetékes minisztérium nem árulta el, hogy a tudós miért került ki a testületből.

Nyáron került ki Krausz Ferenc a kormány tudománypolitikai tanácsából (NTT), amikor a 2020-ban, Palkovics László minisztersége alakult testületet megújították, írja a HVG. Krausz megbízása idén februárban járt le, a tudóst nem hívták vissza.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a lapnak nem árulta el, miért került ki a tanácsból Krausz, azt azonban elárulták: „Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még akkor egyeztetett Krausz Ferenccel, a magyar tudományirányítás új szervezeti struktúrájában betöltendő szerepéről. Az új testület megalakítását és tagjainak névsorát októberben hozza nyilvánosságra a Kulturális és Innovációs Minisztérium”.

A testület feladata, hogy szakmailag felügyelje a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) alapjának működését, illetve támogassa és felügyelje a kormány tevékenységét is a kutatás-fejlesztés, innováció területén.

Krausz Ferenc korábban az RTL Híradónak is interjút adott. A legnagyobb nemzetközi tudományos elismeréssel kitüntetett kutató azt mondta, még nehezen fogja fel a történteket, több időre lesz szüksége ahhoz, hogy mindent feldolgozzon. Karikó Katalin sikerét is óriási örömmel fogadta, akit minden kutató számára példaértékűnek tart. Az interjúban Krausz Ferenc elmondta, milyen jótékonysági célra ajánlja fel a díjjal járó pénzjutalmat, elmagyarázta, hogyan lehet a lézereket a rákdiagnosztikában használni, és azt is, mit nyújt számára a németországi tudományos környezet.

Nyitókép: MTI / EPA / Szilágyi Anna

#Belföld#krausz ferenc#nobel-díj#minisztérium#tanács#tudomány#palkovics lászló#csák jános

Címlapról ajánljuk