Belföld

Karikó Katalin éppen aludt, amikor felhívták, hogy Nobel-díjat nyert

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 14:25

Először azt hitte, valaki csak viccel vele.

Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte az orvosi Nobel-díjat, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – írtuk korábban

A Nobel-bizottság közzétette a hangfelvételt, amelyen felhívták Karikó Katalint, hogy közöljék vele a jó hírt. Karikó hallhatóan meglepetten, de összeszedetten válaszolt, amikor gratuláltak neki.

Mint elmondta, otthon, Philadelphia egyik külvárosban kapta a hírt, de éppen aludt, ezért a férje vette fel a telefont. Amikor megkérdezték, mi volt az első gondolata, amikor felhívták a hírrel, azt mondta:

azt hittem, valaki csak viccel. 

Karikó Katalin elmondta, hogy a díj elnyerése „hihetetlen érzés”. A 68 éves biokémikus az elmúlt években sok elismerést kapott, de elárulta, sokáig küzdött ezekért. Az édesanyja azonban hitt benne és mindig meghallgatta a Nobel-díj bejelentéseket.

Már akkor is figyelt, amikor még nem is voltam professzor, úgy 10 évvel ezelőtt. Mindig figyelt, és azt mondta: »Talán a te neved is elhangzik majd«. Én csak nevettem, mert soha nem kaptam ösztöndíjat, és soha nem volt csapatom. Még professzor sem voltam, mert lefokoztak

– mondta Karikó, aki hozzátette: az édesanyja mostanra elhunyt.

Arról is beszélt, hogy mivel a lánya (Francia Zsuzsanna) amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős, sokáig csak „Susie anyja volt”, azonban egy ideje fordult a kocka. Mostanában a lányával jár a díjátadókra, ahol úgy mutatják be a bajnokot, mint „Katie lányát”. 


Nyitókép: YouTube

#Belföld#karikó katalin#nobel#nobel-díj#reakció#orvosi nobel#oltás#vakcina

Címlapról ajánljuk