Belföld

57 év házasság után vesztette el feleségét a Magyar Televízió legendás híradósa

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 10:37

P. Szabó József 92 éves.

P. Szabó József, a Magyar Televízió egykori híradósa interjút adott a Blikknek. A közismert tévés „57 évnyi boldog házasság után vesztette el feleségét, és most magányosan éli az életet”, írja a lap.

P. Szabó „1969-től egészen 1994-ig a Magyar Televízió Híradójának rendszeres műsorvezetője, majd szerkesztője volt. Szakértőként, külpolitikai kommentátorként, műsorvezetőként is dolgozott éveken át” – írja róla a Wikipédia.

A tévés hét különböző nyelven beszélt, közöttük ott volt a kínai és a japán is. Így aztán alig húszesztendősen Pekingben találta magát diplomataként, írja a Blikk.

„Egészen hihetetlen volt Kínában új életet kezdeni.  A naptárak 1953-at mutattak, és én a nyelvtudásomnak köszönhetően kaptam ott munkát. Beszéltem angolul, németül, franciául, svédül, törökül, oroszul, japánul és kínaiul. De latinul is írtam és olvastam. Hosszabb-rövidebb megszakításokkal tíz évig éltem Kínában, a fiam is ott született” – mesélte P. Szabó.

Az 56-os forradalmat is Pekingben éltem át, ott kint engem választottak a forradalmi bizottság elnökének. Így aztán, amikor hazatértem, négy évig nem volt munkám. De a sors kárpótolt emiatt: 1962-ben beléptem a Magyar Rádió kapuján

– tette hozzá.

„Természetesen tudtuk, hogy abban a rendszerben mit szabad, illetve mit nem. Nekem szerencsém volt, mert nem kellett belépnem a pártba. Az egyetemi éveim alatt azt hitték, az akkori munkahelyemen, a Népszavánál már beléptettek. Újságíróként is szerettem dolgozni, igaz, kellett is a pénz a plusz munkáért, mert szombatonként az Emkében udvaroltam egy gyönyörű kislánynak, miközben Záray Mártát hallgattuk a színpadon, a kék likőr pedig, amelyet elkortyolgattunk, húsz forintba került” – idézte fel.

Két unokával is büszkélkedhetek, aranyosak, figyelmesek, de az az igazság, hogy a feleségem nélkül már nem tudom élvezni az életet. 

Ötvenhét évig éltünk együtt, jóban-rosszban, szeretetben. Hat éve hunyt el, és én néha séta közben az utcán is elsírom magam, ha rá gondolok. Nincs nekem semmi bajom, igaz, orvoshoz nem járok. De képtelen vagyok megbirkózni az öregkorral” – vallotta meg P. Szabó József.

Hozzászólna?

 

Nyitókép: Fortepan / Szalay Zoltán

#Belföld#p. szabó józsef#magyar televízió#híradós#házasság#feleség

Címlapról ajánljuk