Belföld

„Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van” – véli a nyugalmazott váci megyéspüspök

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 17:17

Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök úgy látja, a népszámlálási adat „szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való”.

„Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van. Azt hiszem erre is jó a népszámlálási adat, szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való” – mondta a Klubrádiónak csütörtökön Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök.

Beert a 2022-es népszámlálás népszámlálás friss adatai apropóján kérdezték, ami durva csökkenést mutatott a vallásos emberek számában. Mint arról mi is beszámoltunk, mindössze 2,9 millió ember vallotta magát katolikusnak, egymillióval kevesebben, mint 11 éve. 

Vegyes gondolatok vannak bennem

 

 – mondta el Beer Miklós. 

Az egykori váci megyéspüspököt némileg elszomorította, hogy ilyen mértékben csökkent a hívek száma Magyarországon, ugyanakkor nem érte meglepetésként. Úgy sejti, hogy különösen a fiatalokat tudja nehezen megtartani az egyház. Hozzátette, a tendencia nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában jellemző.

Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van. (…) Kétségtelen, hogy önvizsgálatra van szükségünk, és Ferenc pápa erre biztat

– hangsúlyozta Beer, utalva arra, hogy a katolikus egyházfő belső vallási reformot tűzött ki céljául. Abban reménykedik, hogy ez a folyamat tisztulást hozhat, és hitelessé teheti az egyházat.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Belföld#beer miklós#megyéspüspök#vác#népszámlálás#katolikus egyház#ferenc pápa

Címlapról ajánljuk