Belföld

A Carson Coma támogatását kérte számon a miniszteren a Mi Hazánk képviselője

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 7:58

Dócs Dávidot az zavarta, hogy a zenekar egy olyan zenésszel együtt lépett fel, aki korábban rendőrverésről énekelt.

Írásban vonta kérdőre a Mi Hazánk képviselője, Dócs Dávid a kultúráért és innovációért felelős minisztert, Csák Jánost a Carson Coma zenekar támogatása miatt – írta a 24.hu.

Dócs azt írta, hogy az elmúlt években „közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból” az a Carson Coma, amely június 15-én a Böiler nevű „antifa” zenekar frontemberével lépett fel a Budapest Parkban.

A Mi Hazánk képviselőjét az zavarja, hogy a Böilernek van egy „Rendőrökön bosszút állni” című dala, amiből idézett is:

Jó volna egyszer bosszút állni, rendőrökbe kést szurkálni, gyűrűs kézzel pofán baszni, dögöljön meg mind.

Ezt a politikus párhuzamba állította azzal, hogy idén januárban Budapesten megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak, s sebesítettek meg magyar embereket”. Mint arról akkor beszámoltunk, ezek az események a Kitörés napjával estek egybe, amelyen szélsőjobboldaliak a második világháborúban Budapesten körbezárt német-magyar csapatok kitörési kísérletére emlékeztek, miközben antifasiszta csoportok tüntettek ellenük.

Dócs elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a kormány szerint „helyes volt-e támogatásban részesíteni olyanokat, akik rendőrök ellen uszító zenésszel lépnek színpadra”.

Csák János nevében tárcájának parlamenti államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt. Konkrét választ nem adott, de azt írta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap elkülönített állami pénzalapként működik, döntési mechanizmusa pedig a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapul. Hozzátette ugyanakkor, hogy „senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben”.

A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem

– írta az államtitkár a Mi Hazánk képviselőjének.

A Carson Coma egyik klipjében szereplő Riger János egyébként nemrég arról írt közösségi oldalán, hogy a kormánypárti Vadhajtások portált működtető szélsőjobboldali aktivista, Bede Zsolt „az utcán a kisfia társaságában” üvöltözött neki, hogy „meg akarja baszni”.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#Carson Coma#mi hazánk#csák jános#vitályos eszter#riger jános

Címlapról ajánljuk