Belföld

A rendőrség tanácsokat adott a zebrán átkeléshez a gyalogosoknak, Vitézy Dávid annyira kiakadt, hogy kommentelni kezdett

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 7:19

Vitézy Dávid szerint a rendőrség teljes szereptévesztésben van, és a szabálytalankodást tekinti alapnormának. 

A zebrán átkelő gyalogosoknak adott tanácsokat a magyar rendőrség a Facebook-oldalára kirakott videóban, amiben arra biztatják az embereket, hogy „nyomjanak egy lájkot” azoknak az autósoknak, akik átengedik őket, mert akkor „legközelebb is át fog engedni”. Emellett arra hívták fel a gyalogosok figyelmét, hogy az autó közel van, ha el lehet olvasni a rendszámát, és nagyon közel, ha látni lehet, hogy nő vagy férfi vezet.

Emellett harmadik szabályként közölték:

Addig nem lépsz le, amíg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe. Ha átengedett, nyomjál neki egy lájkot.

Vitézy Dávid egy kommentben reagált a videóban elhangzott tanácsokra. A volt közlekedési államtitkár kijelentette:

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is.

A KRESZ szerint ugyanis az autós köteles a gyalogosnak a kijelölt gyalogos átkelőhelyen (azaz a zebrán) elsőbbséget adnia. És bár a jogszabályban az is szerepel, hogy a gyalogosnak meg kell győződnie az átkelés veszélytelenségéről, azt nem említi a KRESZ, hogy meg is kellene köszönni, ha egy autós nem szabálytalan és betartja a törvényt. 

A rendőrség szintén kommentben válaszolt Vitézy Dávidnak:

Természetesen kollégáink a szabályok betartatásán is dolgoznak, de ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte. Hálásak vagyunk minden megosztásért, így baleset-megelőzési üzenetünk minél több emberhez jut el.


Nyitókép: Facebook/ Magyar Rendőrség

 

#Belföld#rendőrség#zebra#átkelés#gyalogos#tanács#facebook#Videó#vitézy dávid

Címlapról ajánljuk