Belföld

Kocsis Máté szerint Brüsszelnek nem fog tetszeni a kormány új törvényjavaslata

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 8:51

A civil szervezetek és a médiumok számíthatnak valamilyen változtatásra, de még nem tudni, pontosan mi lesz a törvényben.

Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni, a külföldi befolyásszerzési kísérleteket pedig meg kell akadályozni – mondta az MTI tudósítása szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté megismételte, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán az ország függetlenségét megóvó törvénycsomagot kívánnak benyújtani. Ennek célja, hogy azokat – a szerinte sok esetben álcivil – szervezeteket, amelyeket külföldről pénzelnek, valamint azokat a pártokat és személyeket, akik Karácsony Gergely környékén is felbukkantak, számon kérhesse a jövőben a törvény.

A frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy 2022-ben amerikai és más forrásokból származó dollárokból és eurókból kampányolt a hazai baloldal. Szerinte 1990 óta abban konszenzus volt a pártok között, hogy külföldi befolyásszerző csoportok pénzéből, nyomásuknak eleget téve belpolitikai, közhatalmi pozíciókra nem vontak be forrást. De tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy ez megváltozott és „a sokakban felháborodást keltő eset” után ezt meg kell fékezni.

Kocsis Máté rámutatott arra, hogy tulajdonképpen a választási törvény kiterjesztéséről van szó, miután a nem pártként induló szervezetek szerint rájuk nem vonatkoznak a pártok gazdálkodását érintő jogszabályok, ami „nyilván a hatályos jogszabályi környezet kijátszása”. A jövőben azokra az álcivil szervezetekre, amelyek választáson indulnak, ugyanazok a szabályok vonatkoznának elszámolás, működés, elfogadható finanszírozás terén, mint a pártokra.

A frakcióvezető szerint a törvény akár a politikai korrupcióellenes törvény nevet is kaphatná, hiszen „külföldi, ismeretlen forrásból magyar baloldali politikusokat azért pénzelnek, hogy itthon hatalomhoz jussanak és a külföldi gazdasági csoportok gazdasági előnyökhöz jussanak az ország rovására”.

Kocsis Máté úgy vélte, hogy Brüsszel nem fogja jól fogadni a törvényjavaslatot, mert folyamatosan politikai alapon támadják Magyarországot. „A lelkesedésük nem lesz nagy ettől a törvénytől, mi viszont sérelmezzük, hogy miközben a Magyarországnak járó pénzeket nem adják meg, addig a baloldali szervezeteknek, médiafelületeknek öntik a pénzt” – fogalmazott, hozzátéve: ez nem fair és nem az európai működési szabályoknak megfelelő.

Mint megírtuk, feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az OTP Bank Nyrt. a Karácsony Gergely főpolgármesterhez köthető 99 Mozgalom ügyében.

A szervezet jelentős támogatásokat kapott a 2022-es országgyűlés választás előtt, Karácsony Gergely korábbi tájékoztatása szerint ezeket a pénzeket adománygyűjtő ládákban szedték össze. A Rogán Antal miniszter alá tartozó Nemzeti Információs Központ nyári jelentése szerint az 526 millió forintnyi összeget Perjés Gábor II. kerületi önkormányzati képviselő fizette be a szervezet számlájára, amelyet az OTP-nél vezettek.

A pénzek több mint négyötöde euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz. A Magyar Nemzet cikke szerint Perjés Gábor olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. Az OTP a sajtóban megjelent hírek után belső vizsgálatot rendelt el, majd megállapította: valószínűleg nem igaz, hogy adománygyűjtő ládákban szedték össze a pénzt.

Karácsony Gergely erre reagálva azt közölte, hogy minden szabályosan történt, áll a vizsgálat elé.

Kocsis Máté korábban is beszélt már a törvényjavaslatról, azt azonban egyelőre nem tudni, a médiát hogyan érintené a változtatás.

Karácsony Gergely beszélt a pesti rakpart körüli tervekről is:


Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#kocsis máté#törvényjavaslat#pártfinanszírozás#média

Címlapról ajánljuk