Belföld

Az OTP feljelentést tett Karácsony Gergely kampánytámogatása miatt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 20. 14:41

A pénzintézet szerint nem valószínű, hogy valóban pénzgyűjtő ládákban szedtek össze 526 millió forintot. 

Ismeretlen tettes ellen feljelentést az OTP Bank Nyrt. a Karácsony Gergely főpolgármesterhez köthető 99 Mozgalom ügyében – számolt be a feljelentéshez hozzájutó Magyar Nemzet

A szervezet jelentős támogatásokat kapott a 2022-es országgyűlés választás előtt, Karácsony Gergely korábbi tájékoztatása szerint ezeket 

a pénzeket adománygyűjtő ládákban szedték össze. 

A Rogán Antal miniszter alá tartozó Nemzeti Információs Központ nyári jelentése szerint az 526 millió forintnyi összeget Perjés Gábor II. kerületi önkormányzati képviselő fizette be a szervezet számlájára, amelyet – mint utóbb kiderült – az OTP vezetett.

A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a 99 Mozgalomhoz. A Magyar Nemzet szerint Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén megállapította: valószínűleg nem igaz, hogy adománygyűjtő ládákban szedték össze a pénzt.

A feljelentés szerint: „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).”

A mozgalom által vezetett jegyzőkönyvek szerint az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történt egy nagyjából 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő ládába. Ezekbe két-háromezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be.

Ennek alapján az OTP arra a következtetésre jutott: „a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését”. 

Az rtl.hu megkérdezte Karácsony Gergely véleményét is, ha érkezik válasz, cikkünket frissítjük.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#karácsony gergely#99 mozgalom#kampányfinanszírozás

Címlapról ajánljuk