Belföld

Perre mennek a tűzoltók, mert 400 órát dolgoznak teljesen ingyen

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 10:05

Nemcsak, hogy a túlórát nem fizetik ki nekik, de még kevesebbet is kapnak mint mások ugyanennyi munkáért.

Perre mennek a tűzoltók, miután a munkarendjük szerint nem kevesebb mint 416 órát kell ingyen dolgozniuk. Korábban már emelték az alapbérüket, de a kormány a túlórák tekintetében nem segítették a helyzetüket. A Népszava cikke szerint a gond az, hogy a tűzoltóknak a gyakorlatban eleve heti negyvennyolc órás a munkahete, a túlmunkát pedig csak efelett fizetik ki – közölte Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elnöke.

A lap cikke megjegyzi, hogy „a szakszervezet szerint ilyen feltételek mellett a tűzoltók a keretükön felül még havi húsz óra túlmunkával kalkulálva, havi 228 óra összmunkát alapul véve, havi bruttó 456 ezer forintot kapnak, míg ugyanazzal az alapbérrel, negyven órás munkahéttel és a túlórákkal együtt szintén havi 228 órával számolva egy más szektorban dolgozó munkavállaló bruttó 614 ezer forintot kapna.”

Tehát a számításaik szerint a tűzoltók amellett, hogy többet dolgoznak, még kevesebbet is kapnak ugyanakkora mennyiségű munkáért, mint mások.

A cikk kiemeli: a legtöbben azonban a pihenőnapjaikon és kénytelenek munkát vállalni, hogy el tudják tartani a családjukat.

A szakszervezet szerint a negyvennyolc órás munkakeret ellenére a tűzoltók teljes foglalkoztatásban csak heti negyven órára vannak bejelentve, vagyis hiába dolgoznak a gyakorlatban ennél húsz százalékkal többet. Ezt korábban korkedvezményes nyugdíjjal kompenzálták, amit azonban eltöröltek, így a bedolgozott pluszmunka ilyen szempontból is elveszett. A tűzoltók a heti plusz nyolc óráért érzékelhető anyagi ellentételezést nem kapnak

– mondja Salamon Lajos.

A lap megkereste az üggyel kapcsolatban a belügyminisztériumot is, a válaszukban elmondták, hogy a szakszervezet álláspontjával nem értenek egyet.

A jelenlegi szolgálatteljesítési rend több évtized alatt kialakult gyakorlatra vezethető vissza, azt mind a tűzoltók, mind a munkáltató megfelelőnek tartja

– közölte a BM.

A tárca azt állítja, hogy a munkaidőkereten belüli túlmunka „nem értelmezhető, a kifizetésre a jelenlegi jogszabályi keretek között nincs lehetőség, az az általános munkajogi szabályokkal is ellentétes lenne.”

A rendvédelmisek biztosítójával is gond volt korábban, erről az RTL Híradója forgatott anyagot:

 

Nyitókép: Létráról oltja a lángokat egy tűzoltó a XXIII. kerületben, ahol tűz ütött ki egy autóbontóban 2023. április 28-án. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#tűzoltók#per#túlóra#ingyen#munka

Címlapról ajánljuk