Belföld

Novák Katalin szerint Nyugat-Európában templomokat rombolnak le – konkrét példát nem hozott

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 10. 18:39

Az óvodaprogramot lezáró istentiszteleten beszélt erről a köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök vasárnap a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramját lezáró hálaadó istentiszteleten és projektzáró ünnepségen, a Bács-Kiskun vármegyei Kunszentmiklóson tartott beszédet.

Arról beszélt: „Nyugat-Európában és mindenhol a nyugati világban azt láthatjuk, hogy templomokat rombolnak le”. Az MTI szerint ezért hálát adott, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása alatt 1300 református templom újult meg a Kárpát-medencében és 55 új templom épült.

A köztársasági elnök Illyés Gyulát idézve, miszerint „a szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol”, elmondta: meghatározó, hogy milyen értékrenddel találkozik a kisgyermek az óvodában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár az épületek már állnak, a munka java csak most következik.

Arról is beszélt, hogy kétszer annyian jelentkeztek óvodapedagógusnak az idén, mint a korábbi években.

A Magyarországi Református Egyház által indított óvodaprogram mintegy 35 milliárd forintos kormányzati támogatással valósulhatott meg. A nyugati világban valóban történnek templombontások, de az okok változatosak: van, ahol a régi templom helyett egy új, nagyobb épületet kap egy növekvő számú gyülekezet, van, hogy az egyház többmillió dollárért adja el a telket magáncégeknek, van, ahol egy több mint száz éve üres templomot nem éri meg fenntartani a városnak.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Belföld#novák katalin#templom#református#óvoda#mise#beszéd

Címlapról ajánljuk