Belföld

Akkora a tanárhiány, hogy már elsőéves egyetemistákat is felvesznek az iskolákba dolgozni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 9. 7:08

Van olyan iskola, ahol az egyetemistákra egyszerűbb feladatokat bíznak, de az is előfordul, hogy helyettesítésekre, tanórák megtartására is beosztják őket.

Már nemcsak utolsó éves tanárszakos egyetemistákat, hanem bármilyen évfolyamon tanuló pedagógushallgatókat, akár elsőéveseket is felvesznek iskolai munkára a tankerületi központok a tanárhiány miatt – írja a Népszava.

Van olyan iskola, ahol az egyetemistákra „egyszerűbb” feladatokat bíznak – például napköziztetés vagy felügyelet –, de az is előfordul, hogy eseti helyettesítésekre, tanórák megtartására is beosztják őket.

A végzősöket már tavaly is bevetették, amikor a kormány törvényben is megerősítette, hogy szakképzettségük megszerzéséig, legfeljebb egyéves időszakra óraadóként lehessen alkalmazni őket, viszont ez az alacsonyabb évfolyamokra járókra nem érvényes.

A Klebelsberg Központnál érdeklődött a lap, hogy pontosan milyen jogszabályi alapja van annak, hogy egyes iskolákban akár elsőéves tanárszakos hallgatókat is alkalmaznak. Annyit írtak nekik, hogy a hatályos jogszabályok meghatározzák a foglalkoztatási kereteket, a foglalkoztatás jogszerűségéért pedig az iskolák fenntartói a felelősek. A tankerületi központok mindent megtesznek a feladatok szakszerű és jogszerű ellátásért – közölték.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is megerősítette a lapnak, hogy több olyan esettel is találkoztak már, amikor nem csak végzős tanárszakos egyetemistákat vettek fel iskolákba dolgozni.

Nyitókép: Tanterem a XVIII. kerületi Gulner Gyula Általános Iskola új épületszárnyában az avatás napján, 2023. augusztus 21-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

#Belföld#iskola#tanár#pedagógus#egyetemista#klebelsberg központ

Címlapról ajánljuk