Belföld

Szíjj László szerint nem kell szégyenkeznie azért, mert sorra nyeri a közbeszerzéseket

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 9:39

A Szijjártót megjachtoztató vállalkozó a jachtbizniszről és Simicskáról is beszélt.

Interjút adott az Indexnek Szíjj László kormányközeli nagyvállalkozó, Magyarország egyik leggazdagabb polgára, a Duna Group alapító-tulajdonosa. 

Mint arról beszámoltunk, 2020-ban Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László Lady Mrd nevű jachtján nyaralt családjával. Megírtuk azt is, hogy 2021-ben új luxusjachtot vásárolt az a máltai offshore cég, amelynek végső tulajdonosa Szíjj László. 

Augusztusban kiderült, Szíjj Seagull MRD nevű luxusjachtját 32,9 millió euróért, azaz mai árfolyamon majdnem 13 milliárd forintért hirdették. Korábban a Mészáros-gyerekek, Jászai Gellért és Barna Zsolt is megfordult a hajón.

„Mint vállalkozó, elmondhatom, hogy amint tapasztalom, sosem volt fehérebb a gazdaság az elmúlt évtizedekben, mint jelenleg” – tört fel a vállalkozóból az optimizmus már az interjú elején.

Gyakran vádolják azzal, hogy a közbeszerzéseken Önök felé lejt a hazai pálya.

Szeretik rám azt mondani a sajtóban, hogy közbeszerzéseken szerezte meg, növelte, hizlalta a vagyonát... De bárki jöhet közbeszerzésre, ajánlatot tehet... 

– reagált arra, hogy a közbeszerzéseken netán felé lejtene a hazai pálya.

Nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene azért, mert a Duna Group képes a nemzetközi versenytársak előtt megnyerni a jelentős méretű tendereket 

– jelentette ki.

Szíjj elmondta, szíves részt venne Ukrajna háború utáni helyreállításában: „Természetesen vannak terveink. Biztos, hogy rengeteg munka lesz. Korábban is próbálkoztunk már itt, Ungvár és Munkács környékén feladatokhoz jutni. Ukrajnában rengeteg potenciál van, sok tudásra és erőforrásra lesz szükség.”

Mint arról beszámoltunk, a következő 35 évben egy Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségébe tartozó cég gondozza, javítja és fejleszti majd a magyarországi gyorsforgalmi útszakasz nagy részét. A díjakat továbbra is az állam határozza meg és szedi be, de évente közel 120 milliárd forintot fizetnek a cégnek. A szerződést az Európai Bizottság is vizsgálja.

Arra a kérdésre, hogy van-e mitől tartani a cégcsoportnak, Szíjj azt válaszolta:

Miért lenne? Mi a magyar állam által kiírt újabb koncessziós pályázaton szerepeltünk sikeresen. 

A kormányközeli vállalkozó arra is választ adott, hogy miért tudott a vállalata ilyen dinamikusan növekedni a Fidesz kormányzása alatt.

Mi a megrendelésekért vért izzadunk, de többől több jut, kevésből kevesebb. Ezen nem kell csodálkozni

– adott magyarázatot.

Az interjúban Simicska Lajos is szóba került.

Simicska Lajossal egyszer találkoztam életemben, beszélgettünk egy keveset, nem tudok rá rosszat mondani. A Közgép egy fontos állomás volt, mert amikor a hídépítési projektek elindultak, szükség volt egy acélgyártási képességre, ami ott már megvolt. A Közgép egy szükséges és jó eszköz volt a portfóliónk bővítéséhez

– mondta Szíjj.

A jachtbiznisz szerinte „bármilyen meglepő, üzletileg ez nem egy rossz vállalkozás”.  Mint mondta, két üzemben lévő hajója van, és egy harmadik, amire van egy potenciális vevő.

Az interjúban előkerül az is, hogy Pesty László a Telexnek adott interjújában „dehonesztáló dolgokat” mondott Szíjjról.

 „Én ültem vele szembe, néztem, ahogy a kis malacszemei tik-takiznak, miközben negyvenezermilliárdszor több pénze van, mint nekem, én kényelmesen ültem a szar Chesterfield-másolat bőrbútoraiban, még jó, hogy nem műbőr volt, volt vagy mennyi, kétszázötven milliárd a feneke alatt, az tuti, és erre kényelmetlenül ott fészkelődött, és mondom, így a szemeivel hol a pókot nézte a sarokban, hol a cipőjét. Legördült az első izzadságcsepp, miközben baromi gazdag, és mindenki azt hiszi, hogy mindent megtehet, hát nem! És tudod, miért nem? Mert baromi szar dolog gyáván leélni szolgaként egy életet” – mondta el Pesty.

Szíjj másképp emlékszik vissza a találkozásra:

„Az ténykérdés, hogy Pesty Lászlóval talán 2021 végén, 2022 elején találkoztam személyesen. Ezt a találkozót ő kezdeményezte, főként azért, mivel a tevékenységéhez konkrétan meghatározott összegű támogatást kívánt kérni tőlünk. Én őt tisztelettel fogadtam, több témáról is szót ejtettünk, emlékeim szerint még egy építőipari vállalkozás mellett is próbált egyfajta lobbitevékenységet folytatni, azonban végül úgy döntöttünk, hogy a tevékenységet nem fogjuk támogatni. Ennek oka az volt, hogy a cégcsoportunk teljesen más területeken (sport, egészségügy) jelentős támogatásokat nyújt, és ezen nem akarunk változtatni.”

Az Index Szíjjnak szegezte a kérdést, hogy mivel is vádolja pontosan őt Pesty, aki több interjúban is zsarolásról beszélt.

Rágalmakra és vádaskodásra nem szeretnék reagálni, a korábban elmondottak a tények. Ezzel kapcsolatban most nem szeretnék további részletet megosztani a nyilvánossággal

– válaszolta a kormányközeli vállalkozó.

Nyitókép: Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Orbán Viktor Fotó: RTL

#Belföld#Szijj László#index#orbán viktor#pesty lászló#közbeszerzés#simicska lajos

Címlapról ajánljuk