Belföld

A Médiahatóság szerint a HírTV hírhamisítása az ünneplő ukránokról nem jogsértés

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 7. 20:52

Angol fociszurkolókról állították, hogy ünneplő ukránok, de a hatóság szerint ez nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést.

Döntött az NMHH Médiatanácsa a HírTV hírhamisításáról és nem talált jogsértést az ügyben – derült ki a médiahatóság közleményéből.

Mint emlékezetes, egy 7 éve készült, angol szurkolókat ábrázoló 2016-os felvételéről állította azt a csatorna júliusban, hogy azon ünneplő ukránok szerepelnek, akik a kercsi híd felrobbantását ünneplik. Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a kercsi híd felrobbantása után – ez volt az anyag címe, amihez még egy szakértőt is megszólaltattak.

Az NMHH azt írta most, hogy az érintett riport miatt több bejelentést is kaptak. A lefolytatott hatósági ellenőrzés azonban nem állapított meg jogsértést: „a műsorban gyűlöletkeltésre, illetve kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg. A Médiatanács hatásköre hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel.”

Azt is hozzátették, hogy „a médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kikényszeríthető”.

A hírhamisítási ügy a brit sajtóba is eljutott, a HírTV-nél pedig nem maradt következmény nélkül az eset: a csatorna elbocsátotta a vétkes munkatársát és egy másikat pedig megrovásban részesített.

Nyitókép: HírTV.

#Belföld#hírtv#nmhh#médiatanács#kercsi híd#robbantás#tudósítás#hírhamisítás

Címlapról ajánljuk