Belföld

Változó tanévi rend, drágább lottó, utalások – mutatjuk, mi változik szeptemberben

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 1. 8:07

Szeptember elsejétől szigorodik a CSOK, idén már lesz a tanév rendje, kopogtat a státusztörvény, de drágul a lottó és a tankolás is. 

Vége a nyárnak, lassan beköszönt az ősz, és sok minden megváltozik. A Privátbankár összeszedte, milyen változások lépnek életbe szeptemberben.

Változik a CSOK

Szeptember elsejétől a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is. A gyermekvállalási határidő: 

  • egy gyermeknél 4 év;
  • két gyereknél 8 év;
  • háromnál pedig 10 év.

Szigorítások is jönnek, hiszen mindezidáig az emelt, 10 millió forintos CSOK esetében a vállalt gyerekszámtól függetlenül volt a határidő tíz év, mostantól viszont 1-4 éven belül meg kell születnie a gyermeknek, hogy teljesüljön a támogatási feltétel. Illetve a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal.

További szigorítás, hogy a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetniük azoknak a pároknak, akik vállalt gyermekre vették fel a CSOK-ot, de még a gyermekek megszületése és önként visszafizették a kapott támogatást. A büntetés összege 10 millió forint esetében a Ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék.

Örülhetnek azok, akik nagyobb összegben szoktak utalni

Egy jegybanki rendelet értelmében ugyancsak elsejétől nőtt az azonnali átutalás körébe tartozó fizetési megbízások értékhatára, és az eddigi 10 millió forintos limit 20 millió forintra emelkedik.

A tanév rendje is módosul

Mint arról mi is beszámoltunk, az idei tanévben hosszabbak lesznek az évközbeni szünetek, és egészen június 21. péntekig kell majd iskolába járni. Mutatjuk, mikor lesznek a szünetek:

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a  szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a  szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a  szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

Az első tanév a státusztörvény hatálya alatt

Amíg a pedagógusok eddig közalkalmazottak voltak, 2024. január 1-től úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek át, kivéve azokat, akik nyilatkoznak arról, hogy ezt nem szeretnék, és ezzel megszüntetik a munkaviszonyukat. A pedagógusokat szeptember közepéig értesítik a jövő évi jogviszonyváltozásról, amit  szeptember 29-ig fogadhatnak el.

Kényszermegoldásokkal próbálják megoldani a tanárhiányt, erről beszélt Híradónak egy budapesti tanár:

Drágul a lottó és az üzemanyag

A Szerencsejáték Zrt. nemrégiben közölte: a legnépszerűbb számsorsjátékok alapdíjai egységesen 50 forinttal drágulnak, a szelvények ára így 400 forintra nő. Péntektől pedig a tankolás is drágább lesz:  bruttó 4 forinttal fizetnek majd többet a benzinkutak a gázolajért.

Nyitókép: Unsplash

#Belföld#szeptember#csok#státusztörvény#tanév rendje#utalás#üzemanyag#lottó#drágulás

Címlapról ajánljuk