Belföld

Megmagyarázta a békéscsabai kórház, hogy miért kell hétvégente Gyulára szállítani a beteg gyerekeket

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 31. 10:57

Szakemberhiány áll a háttérben.

Mint arról beszámoltunk, hétvégenként Gyulára szállítják az ellátást igénylő gyerekeket a békéscsabai kórházból. A békéscsabai kórházban péntek délutántól hétfő reggelig nem lesz gyermekgyógyászati fekvőbetegellátás. Ha a gyerekeknek hétvégén is szükségük van kórházi ellátásra, akkor áthelyezik őket a gyulai gyermekgyógyászati osztályra.

Az intézkedés várhatóan december 31-ig marad érvényben, írja a hvg.hu.

Ideiglenes szakemberhiány miatt kell hétvégenként Gyulára szállítani a fekvőbeteg gyerekeket a békéscsabai kórházból – válaszolta a Békés Vármegyei Központi Kórház a hvg.hu kérdésére.

A kórház a portálnak megerősítette, hogy néhány kollégájuk gyermeket vár, „mások pedig az alapellátásban vállaltak feladatot”, távozásuk azonban a kórház szerint nem érinti a megye ellátásbiztonságát, a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakellátást. 

A Békés Vármegyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztálya eddig is különleges helyzetben volt, hiszen két tagkórházban, Gyulán és Békéscsabán működik megosztva. A tagkórházakban működő részlegek progresszivitási szintje nem azonos, bizonyos speciális szakmai területek vagy az egyik, vagy a másik tagkórházban működnek – magyarázta a kórház.

Csak két uniós országban nagyobb az orvoshiány, mint Magyarországon, az Eurostat augusztusban közzétett, 2021-es adatokat tartalmazó statisztikája szerint.  Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ennél is nagyobb probléma a kevés szakdolgozó. Az egészségügyi államtitkárság úgy reagált: van elég orvos és szakdolgozó is:

 

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#kórház#gyula#békéscsaba#gyerekkórház#beteg gyerekek

Címlapról ajánljuk