Belföld

Orosz nagykövetség: Nem nevezik fasisztának az 1956-os forradalmat a tankönyvek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 21:33

Szerintük a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján kiderült, hogy a kiadvány „legalább tíz különböző” tervezete jutott el a sajtóhoz. 

„Az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat« (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre)” – írta Facebook-posztjában Oroszország budapesti nagykövetsége, a bejegyzést a hang.hu vette észre.

Mint megírtuk, az új orosz állami történelemtankönyv fasiszta radikálisok lázadásának nevezi az 1956-os forradalmat, és hibaként értékeli, hogy a szovjet hadsereg kivonult az egykori tagköztársaságokból. A 11. osztályos orosz diákok fasiszta felkelésként tanulnak majd '56-ról, amit – a tankönyvi narratíva szerint – a Szovjetunió fékezett meg, az akkori magyar kormány kérésére.

Az orosz nagykövetség szerint a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján kiderült, a helyi sajtóhoz a tankönyvnek „legalább tíz különböző” tervezete jutott el. 

„Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat« (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre)” – fogalmazott a nagykövetség. Hozzátették: „a modern Oroszország változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és 

elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is. 

Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez, nem hagytuk, hogy azt politikai célokra használják fel, és a múlt eseményeit mai szemszögből, a történelmi kontextusból kiragadva vizsgálják.”


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#oroszország#1956-os forradalom#nagykövetség#tankönyv

Címlapról ajánljuk