Belföld

Meghalt az anyuka, aki epekőműtétre feküdt be a dunaújvárosi kórházba

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 6:28

A kórház igazgatója úgy fogalmazott: „természetes kockázat kategóriája.”

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy egy hónapja mélyaltatásban feküdt az a 36 éves anyuka, aki egy rutinbeavatkozás után került életveszélyes állapotba. Anna epevezetékéből kellett epekövet eltávolítani, ám a dunaújvárosi kórházban csak napokkal később vették észre, hogy a járat kiszakadt.

A Blikk információ szerint az édesanya négy héttel a műtét után elhunyt. A nő párja úgy véli, hibázhattak az orvosok, ezért jogi lépést fontolgat, ám a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, dr. Jobbágy Lajos szerint a belső vizsgálatuk alapján a betegellátás során szakmai mulasztás nem történt, úgy fogalmazott ez a „természetes kockázat kategóriája.”

Csehák Károly, az elhunyt párja a lapnak elmondta, hogy már hétvégén jelezték neki, hogy Annának 1-2 napja lehet hátra, miután hetven százalékban elhalt a mája.

Ugyan felajánlottam volna a saját szervemet, de ebben a helyzetben nem lehetett volna transzplantálni. Csak a szíve dobogott, már csupán gépek tartották életben, a szervezete nem tudta volna elindítani az új szerv működését

– mondta a Blikknek.

A nő négy héttel azután halt meg, hogy átszállították a dunaújvárosi kórházból, ahol előtte két nappal hajtották végre rajta a műtétet.

Nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót kapott, hogy az egészből ne vegyen észre semmit. Azt mondták, lelassult a pulzusszáma, sóhajtott egyet és örökre elment. Semmit nem vett észre az egészből. Utána mentem be hozzá a kórterembe

– mondta Csehák Károly, aki azt is elmesélte, hogy a párja halála előtti estén a kisfiuk odavitt róla egy képet, hogy az édesapja puszilja meg.

A féri a lapnak azt mondta, hogy mindent el fog követni, de pótolni nem fogja tudni azt a szeretetet, amit az édesnyjától kapott a gyermekük. „Teljesen más kapcsolat volt közöttük, neki még az anyukájára van a legnagyobb szüksége. A legszomorúbb, hogy később nem is marad majd emléke Annáról” – mondta megtörten Anna párja. 

Dr. Ábrahám László műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd elmondása szerint foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek is minősülhet a cselekmény.

Szerinte napokig észre sem vehették a szakadást, ennek ok-okozati következménye volt a gyulladás és végül a sajnálatos halál. Az egészséges családban élés alkotmányos jogát elveszítette a gyermek és az élettárs is, ezért őket kártérítés, kompenzáló jellegű sérelemdíj illeti meg

– mondta az ügyvéd a lapnak.

Dr. Jobbágy Lajos, a kórház igazgatója elmondása szerint a műtétet végző osztályvezető doktornő 2017 óta végez ilyen epekő-eltávolító endoszkópos műtétet az intézményükben, azóta 640 beavatkozásból a mostani a második, ahol szövődmény alakult ki.

Az igazgató úgy véli, nem lehet megállapítani egyértelműen, hogy orvosi hiba miatt szakadt ki az epevezeték, hozzátéve azt is, hogy „a biológia, maga a kő is képes ilyen problémát okozni”.

Hozzászólna?

 

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#meghalt#anyuka#epekő#műtét#anna#dunaújváros

Címlapról ajánljuk