Belföld

2018-ra kellett volna, most készült el az államkincstár informatikai fejlesztése

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 28. 10:21

A 15 milliárdos családtámogatási és nyugdíjbiztosítási informatikai rendszert úgy fejezték be, hogy még majd mindenképp alakítani kell rajta.

A Népszava cikke szerint nem kevesebb, mint öt évet csúszott a Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai projektje, amely 15 milliárd forintba került. A lap megjegyzi: a nyugdíjrendszer miatt további projekteket kellett kiírni, ezeknek a költsége szintén többmilliárdos lesz.

A 2018 helyett most elkészült ügyfélbarát családtámogatási és nyugdíjbiztosítási informatikai rendszert úgy fejezték be, hogy még majd mindenképp alakítani kell a nyugdíjigazgatóság rendszerein.

Ez 3,7 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek, egy tendert már ki is írtak a nyugdíjellátáshoz szükséges informatikai rendszer fejlesztésére

– írja a lap.

A Népszava információi szerint gond volt a fejlesztést végző New Age Software (NAS) Kft.-vel, emiatt a MÁK befagyasztotta a feléjük teljesítendő kifizetéseket az új informatikai rendszer bevezetéséig.

További gond, hogy a fejlesztés során létrejövő szellemi tulajdon a MÁK-ot illeti meg, a kincstár 2015 óta használja és a könyveiben sajátjaként szerepelteti ezeket a rendszereket – ugyanakkor a fejlesztésre és üzemeltetési támogatásra a NAS Kft. szerzett kizárólagos jogosultságot.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019-ben fel is hívta a kincstár figyelmét a problémára, amire akkor benyújtottak egy „kiszolgáltatottságot orvosló fejlesztési igényt” a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak (NHIT).

A tanács végül nem javasolta azok végrehajtását.

Nyitókép (illusztráció): MTI / Kovács Tamás

#Belföld#államkincstár#informatikai#fejlesztés#milliárd#forint

Címlapról ajánljuk