Belföld

Ellenjegyezte Szijjártó Péter az új ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 8:39

Novák Katalin után a külügy is rábólintott a kárpátaljai Sándor Fegyir kinevezésére, Szijjártó Péter már megadta a miniszteri ellenjegyzést a kijelölt budapesti ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatáról szóló határozathoz. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jóváhagyta a kijelölt budapesti ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatáról szóló határozatot, így a kárpátaljai Sándor Fegyir hamarosan megérkezhet – értesült az ATV.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még márciusban jelölte ki a magyar nemzetiségű Sándor Fegyirt budapesti nagykövetnek, de ahhoz, hogy a pozícióját elfoglalhassa, Novák Katalinnak is alá kellett írnia a kinevezését. A magyar államfő ezzel augusztus 8-ig váratta az ukrán felet.

Az ilyenkor bevett eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbították miniszteri ellenjegyzésre. Az ATV-nek több forrás is megerősítette, hogy 

Szijjártó Péter már megadta a miniszteri ellenjegyzést.

Hogy miért tesz jót az ukrán-magyar kapcsolatoknak Sándor Fegyir kinevezése, azzal korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

 

#Belföld#szijjártó péter#miniszteri ellenjegyzés#Sándor Fegyir

Címlapról ajánljuk