Belföld

Aláírta Novák Katalin Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 8. 16:02

Az aláírással új budapesti nagykövete lesz Ukrajnának.

A köztársasági elnök ma aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir (magyar környezetben használt nevén Sándor Ferenc) agrémentjét – értesült az atv.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból. 

A lap emlékeztet, minden esetben az államfő hozzájárulása – befogadó nyilatkozata – kell ahhoz, hogy egy külföldről érkező diplomata elkezdhesse a munkáját. Novák Katalin aláírására mintegy hat hónapot kellett várni, Sándor ugyanis már márciusban beszélt arról, hogy ő lehet az új nagykövet. 

Most, hogy a köztársasági elnök aláírta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános, és jelenhet meg a Magyar Közlönyben, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már itt lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek. 

Novák Katalin elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#novák katalin#Sándor Fegyir#köztársasági elnök#befogadó nyilatkozat#agrément#aláírás#nagykövet#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk