Belföld

Az otthonápolásban dolgozók egy fillért sem látnak a 18 százalékos béremelésből

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 16:05

A szakma és az egészségügyi szakdolgozói kamara is segélykiáltást küldött a kormánynak.

Ahogy arról augusztus elején az RTL Híradó beszámolt, a háziorvosi asszisztensekre nem vonatkozik az a 18 százalékos béremelés, ami júliustól jár az egészségügyi szakdolgozóknak, emiatt a szakdolgozói kamara szerint 9 és fél ezer ember maradt ki az emelésből: azok akik fogorvosi és háziorvosi rendelőkben dolgoznak.

Később a Népszava írt arról a Belügyminisztérium honlapján megjelent jogszabálytervezetre hivatkozva, hogy a kormány „praxistámogatásként juttatná” el az alapellátó praxisokhoz a szakdolgozó béremelésre szánt költségvetési összeget. Amellett azonban, hogy ebből a támogatásból messze nem jön ki a 18 százalékos béremelés, 

az otthonápolásban dolgozó  2500-3000 ápoló és gyógytornász teljesen kimaradt ebből a rendelettervezetből is, azaz ők nem kapnak semmilyen emelést

– erről a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, dr. Balogh Zoltán beszélt a Híradónak. 

Mint az elnök elmondta, a rendelkezés nem ad útmutatást az otthoni szakápolás területén dolgozó kollégákra, így most azért lobbiznak, hogy az ő helyzetüket is biztosítsák. Balogh szerint ezt a praxisok illetve szolgálatok vizitdíjainak emelésével lehetne megoldani. 

A kamarai elnök szerint nem csak ők, hanem a szakmai szervezetek is segélykiáltást küldenek a kormányzat és az államtitkárság felé, hogy azonnal rendezzék az ő helyzetüket is, hogy az egészségügyi ágazat más szereplőihez képest ne kerüljenek méltánytalanul háttérbe. 

Ha a helyzetük még rosszabbra fordul, még több szolgálat szűnik meg, és a kórházi kezeléseket követően nem lesz majd, aki rehabilitációs vagy egyéb gondozási, ápolási, szakápolási tevékenységet folytasson

– figyelmeztetett Balogh.

Ennek pedig reális a veszélye, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó, a kórházakban, a fekvőbeteg-, járóbetegellátó intézményekben dolgozó ápolók, szadolgozók jobban fognak keresni, az otthoni ellátási forma pedig így még inkább háttérbe szorulhat.

Az elnök szerint a finanszírozást ágazati szinten néhány milliárd forintból országos szinten meg lehetne és meg is kell oldani, hiszen az ápolók hiánypótló tevékenységet végeznek. A részletekről többet a péntek esti Híradóból tudhatnak meg.

Néhány nappal ezelőtt egyébként szintén a Híradó kérdezte meg a Belügyminisztériumot, hogy kaphatnak-e minimálbért azok, akik családtagjaikat ápolják otthon. Ezért most havi 45 ezer forintos alaptámogatás jár. Az érintettek azért küzdenek, hogy elismerje a társadalom: ez munka, amiért munkabér jár. Az ügyben civilek által indított petíciót már csaknem 20 ezren írták alá.


Nyitókép: Pixabay

#Belföld#dr. balogh zoltán#Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara#béremelés#18 százalékos béremelés#egészségügy#otthonápolás

Címlapról ajánljuk