Belföld

Életveszélyes a kormány munkavédelmi törvénymódosítása a szakszervezetek szerint

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 19:00

Ezentúl a dolgozók felelőssége lesz a munkavédelmi szabályok megismerése, nem a cégeké. Mégis mi baj lehet ebből?

A munkáltatók helyett a munkavállalók felelősségévé szeretné tenni a kormány a munkavédelmi szabályok megismerését. Az erre vonatkozó módosítást egy salátatörvénybe dugták, a szakszervezetekkel előre nem egyeztettek, írja a HVG.

Éppen ezért öt szakszervezet közösen tiltakozik a módosítás miatt, amely „gyakorlatilag teljesen levenné a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget a munkáltatók válláról”. Szerintük ez életveszélyes következményekkel járhat.

Azt írták: „A törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy e-mailen küldött írásos »oktatási tematikával« a munkavédelmi tájékoztatást, s az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül”.

A közleményt a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés adta ki.

Szerintük a kormány ismét azt üzeni, hogy nem számít, mit gondolnak a szakszervezetek és a munkavédelmi szakértők. Emlékeztettek, hogy Magyarországon több tucat ember hal meg vagy rokkan le egy életre munkahelyi balesetben, ezen az állapoton pedig biztos nem fog segíteni az új salátatörvény.

Nyitókép: MTI / Balázs Attila

#Belföld#munkavédelem#szakszervezet#kormány#törvénymódosítás#közlemény#tiltakozás

Címlapról ajánljuk