Belföld

A vezetőség tudtával bocsáthatták áruba korábban a testüket a szentgotthárdi pszichiátriai intézet betegei

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 13. 16:12

Egy szervezet kíméletlen állapotokról számol be a pszichiátriai intézetben Szentgotthárdon.

„Az utóbbi jelentésből arra is lehetett következtetni, hogy a betegeknek kiadott költőpénz csekély összege miatt voltak, akik a »testüket bocsátották áruba«, és ezt a vezetőség »elnézte«” – írja közleményében az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány a szentgotthárdi pszichiátriai intézetről.

Az alapítványnak nemrég küldtek videókat arról, hogy ágyi poloskák leptek el egy mentálisan sérült beteget. Később az is kitudódott, hogy rövid időn belül több ápoló is felmondott az otthonban, és az Index szerint újabb távozások várhatóak.

Az alapítvány arról írt, hogy „megütközéssel, de nem meglepve értesültek” az itteni állapotokról. Ők is már több alkalommal hívták fel a figyelmet az otthon működésére, amiről több ombudsmani jelentés is készült az elmúlt évtizedek során.

Emlékeztettek: már 2015-ben kiderült, hogy a bentlakóknak a fogvatartottakhoz hasonlóan „rabruhát” kellett viselniük, nehogy elhagyják az intézményt. Ezenkívül már 2010-ben és 2013-ban is készült lesújtó jelentés az otthon állapotáról.

Milyen szervezet Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért?

A szervezetet 1969-ben alapította az intézményesített pszichológia ellen küzdő, magyar származású New York-i pszichológus Thomas Szász és a Szcientológiai Egyház. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezetet többen radikális pszichológia-ellenességgek vádolják.

A szentgotthárdi intézmény problémáiról korábban az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#szentgotthárd#pszichiátria#intézet#prostitúció#poloska#rab

Címlapról ajánljuk