Belföld

Vecsés határától 600 méterre bányászna olajat a Mol

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 12:41

A kút mintegy 600 méterre található Vecsés városától, de a légszennyezési körzetét legfeljebb 150 méteresre taksálják. A Mol becslései szerint az olajkút hozama napi 200 köbméter, de a későbbi bővítések során ennek a háromszorosa is lehet.

200-260 méterre két tanyasi ingatlantól, 600 méterre Vecséstől akar olajat bányászni a Mol – írja a hvg.hu a cég leányvállalatának, a Tápió Szénhidrogén Koncessziós Kft. dokumentumainak alapján.

A lap szerint kút mintegy 600 méterre található Vecsés városától, de a légszennyezési körzetét legfeljebb 150 méteresre taksálják. Fél kilométeres körzetében felszíni vízforrások is vannak, a Gyáli 1. és a Vasadi csatornák.

A Mol becslései szerint az olajkút hozama napi 200 köbméter, de a későbbi bővítések során ennek a háromszorosa is lehet. A cég a kitermelt olajat a egy-két tartályautóval a százhalombattai finomítóba szállítaná majd, és ott dolgoznák fel. A helyszínen állandó felügyelet nem lesz. Ha a vállalat megkapja az engedélyt, 

akkor a szükséges beruházásra már 2023-ban sor kerülhet, és a kút 10 évig fog üzemelni.

A Mol tavaly novemberben jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat találtak Vecsés határában, 2100 méter mélyen, a témában akkor az RTL Híradó is készített riportot:


Nyitókép: A Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja 2022. november 28-án. Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#mol#vecsés#olajkút

Címlapról ajánljuk