Belföld

Hajós szakportál: milliárdos orosz üzletemberé lehet a luxusjacht, amin Mészárosék nyaraltak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 21:18

Egy hajós szakportál szerint valójában egy kazah-orosz bányamilliárdos tulajdonában van az a luxusjacht, amin Mészáros Lőrinc családjával nyaralt. 

Egy kazah-orosz bányamilliárdos tulajdonában van az a hajó, amin lefotózták Mészáros Lőrinc családját – írja a Superyachtfan nevű hajós szakportál alapján a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, a 444 fotósa nemrégiben megtalálta és megörökítette a NER feltételezett legújabb jachtját és lencsevégre kapta a fedélzeten Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát is. A családi nyaralást végig nyomon követték a Rose d’Or (Arany Rózsa) nevű új építésű luxusjachton.

A jachtokkal foglalkozó portál szerint nem Mészáros Lőrinc, és nem is az Artemy, a Lady Mrd, vagy a Seagull korábbi tulajdonosa, Szíjj László tulajdonában áll az ominózus luxushajó: 

valójában egy Konsztantyin Sztrukov nevű milliárdosé az, aki aktív ingatlanbefektető a Balkánon.

Mint írja a lap, Sztrukov a mai Kazahsztán területén született 1958-ban, amikor az ország még a Szovjetunió része volt, és elsősorban aranybányákból szerezte a vagyonát. Sztrukov jelenleg a 2133. leggazdagabb a világon a Forbes listája szerint, azonban vagyona az ukrajnai invázió óta csökkent: a 2021-ben még 2,8 milliárd dollárra becsülték, idén viszont már csak 1,3 milliárdra.

Viszonyításként, Mészáros Lőrinc vagyona becslések szerint 1,4 milliárd dollár, vagyis Orbán Viktor jó barátja még kicsivel gazdagabb is. A kazah-orosz üzletember 1993-ban Oroszországba költözött, jelenleg pedig Cseljabinszk városában él, az Urál mellett. Tény, 

az sem zárható ki, hogy Sztrukov csupán a jacht előző tulajdonosa, és a nyilvános adatbázisban még nem frissítették a hajó tulajdoni lapját.

A Superyachtfan információi alapján egy magyar lízingcégen keresztül birtokolja Sztrukov az Arany Rózsát, ami a hvg.hu értékelése szerint kísértetiesen hasonlít ahhoz a gyakorlathoz, amivel korábban a NER üzletemberei elfedték valós üzleti érdekeltségeiket.

A szóban forgó jachtról eddig annyit lehetett tudni, hogy 2023-ban adtak át tulajdonosának, és hogy összesen hármat építettek eddig ebből a modellből. Hat kabinja van 12 vendég fogadására, a legénység 14 fős is lehet, 62 méter hosszú. Két medence található a fedélzeten. Máltán lett regisztrálva, az ára mintegy 75 millió dollár, azaz 26-27 milliárd forint lehetett. Sztrukovnak egyébként a nyilvántartások szerint van egy másik Sanlorenzo gyártmányú jachtja is, ami a Reve d’Or nevet viseli.

Várkonyi Andrea egyébként hétfőn nyilatkozott a nyilvánosságra került jachtos fotókról. Mészáros Lőrinc felesége nem örül annak, hogy lefotózták családját a szuperjachton, ugyanakkor szerinte ez nem rontotta el a nyaralásukat. Arról is beszélt, hogy egy „igazi olaszos család benyomását keltik”, amikor nyaralnak.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Belföld#mészáros lőrinc#Luxusjacht#orosz#kazah#üzletember

Címlapról ajánljuk