Belföld

Kiderült, kik írják a kötelező tanáreskü szövegét

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 4. 17:38

2024. május 31-től csak azok dolgozhatnak tanárként, akik esküt tesznek.

A Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Rektori Konferencia dolgozza ki a tanárokra váró eskü szövegét – írja a Népszava  a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága és a pedagógus érdekképviseletek közötti pénteki egyeztetés alapján.

Mint arról a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete alapján elsőként beszámoltunk, jövőre már esküt is kell tenniük a pedagógusoknak, tudásból viszont jóval kevesebbet várnak el tőlük. Honvédelmet tanító érettségizett altisztek, dajkák nyolc általánossal, szakirányú képesítés nélküli gyógypedagógusok – a tervezet alapján sokkal enyhébbek lesznek a tanárokra vonatkozó képzettségi feltételek. 

Viszont május 31-től már csak azok dolgozhatnak tanárként, akik esküt tesznek egy felsőoktatási intézményben.  

A szakszervezet szerint a tervezettel a kormány elismeri, hogy óriási a pedagógushiány, a tanárok teljesítményalapú kifizetését viszont homályban hagyja.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának elmondta, azt kérték a kormánytól, az eskü ne legyen foglalkoztatási kötelezettség, és hagyják meg a felsőoktatási intézményeknek, ha eskütételt látnak szükségesnek a diploma átadásához, azt a saját működési szabályzatukban írják elő. Felvetésükre nem kaptak egyértelmű választ, ahogy a pedagógusbérek meghatározásával kapcsolatos kérdéseikre sem.

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#eskü#pedagóguskar#rektorok#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk