Belföld

Mégis lett pénz a rendvédelmi dolgozók biztosítására: Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyerte a tendert

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 2. 15:49

A korábbi közbeszerzési eljárás azért zárult sikertelenül, mert a Belügyminisztérium negyedannyi pénzt szánt volna a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök biztosítására, mint a legalacsonyabb árajánlat összege.

Júniusban a Híradóban számoltunk be arról, hogy biztosítás nélkül maradtak a tűzoltók, a rendőrök és a börtönőrök: a Belügyminisztérium csak jóval magasabb árajánlatokat kapott, mint amennyit a rendvédelmi dolgozók biztosítására szánt volna. Vagyis ha megtörtént volna a legrosszabb a rendvédelmisekkel, a családjaik segítség nélkül maradtak volna.


Júliusban arról írtunk: a közbeszerzés eredménytelensége után a belügyi tárca azt közölte, hogy maguk fizetnek azoknak, akik a munkájuk során megsérülnek. Ez a megoldás azonban törvénysértő állapotot idézett elő, a tűzoltóknál jogszabály írja elő a „külsős” biztosítást”, így új tendert írtak ki.

A hvg.hu szerdán azt írta: a második közbeszerzési eljárás sikeresen zárult, a keddi eredményhirdetésen a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-t hozták ki győztesnek. Érdekesség, hogy a cég pontosan ugyanakkora összegért, 445 872 250 forint éves díjért vállalta a rendvédelemben szolgáló 77 543 fő biztosítását, mint amennyit az előző tenderen ajánlottak.

Az ajánlatok értékelésénél az ár volt a legfőbb szempont, a másik érvényes ajánlat az Aegontól érkezett, de ők 526,5 millióért vállalták volna a rendvédelmi dolgozók biztosítását. A harmadik jelentkező, az UNIQA ajánlatát nem is bírálták el.

Az előző, két évre megkötött biztosítási szerződés áprilisban járt le. A Belügyminisztérium a magas infláció ellenére sem számolt érdemi áremelkedéssel, így az újabb kétéves időszakra összesen 244 millió forintot szánt volna, de ennél sokkal magasabb ajánlatok érkeztek. A tárca csak június közepén, a sajtóhírek nyomán ismerte el, hogy hónapok óta nincs biztosítása a rendvédelmi szervek teljes állományának, mert nincs költségvetési fedezet a megemelkedett díjra.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#belügyminisztérium#rendvédelmi dolgozók#tűzoltó#rendőr#börtönőr#biztosítás#mészáros lőrinc#közbeszerzés

Címlapról ajánljuk