Belföld

Új céget alapított a veronai buszbalesetes vállalat vezetője – Németh Szilárdék tőlük szereztek be buszt

rtl.hurtl.hu

2023. július 31. 8:20

A buszt fiatalok utaztatására használja majd a birkózóakadémia. Nyílt közbeszerzés útján vették meg, amire egyetlen ajánlat érkezett.

A 24.hu információi szerint a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány a veronai buszbalesetben érintett cég egykori vezetőjének új vállalkozásától szerzett be egy buszt, amellyel fiatalokat fognak utaztatni.

A szóban forgó vállalkozó Czakó Tibor, az övé az olaszos hangzású Settebello Invest Vagyonkezelő Zrt., ettől a cégtől szerzett be a birkózóakadémia egy buszt. Az akadémia a Magyar Birkózó Szövetséghez tartozik, amelynek elnöke Németh Szilárd fideszes képviselő, egykori rezsibiztos.

A Fidesz alelnöke egyébiránt alapítója is az akadémiának, amely a közbeszerzési értesítő szerint egy legalább 56 fős buszt szeretett volna, mely 2012 decemberénél nem régebbi, és legfeljebb 650 ezer kilométert futott. A buszt végül 39 370 000 forintért vásárolták meg.

A lap több kérdést is feltett az akadémiának, végül arra válaszoltak, hogyan esett a választás a Czakó-féle cégre.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány az ide járó akadémista fiatalok napi szállításának költséghatékony megoldása érdekében írt ki nyílt közbeszerzési eljárást – azaz olyan eljárást, amelyben bármely gazdasági szereplő tehet  ajánlatot – autóbusz beszerzésére vonatkozóan.

Hozzátették, hogy valamennyi törvényi előírást betartva, szabályosan folytatták le az eljárást, melynek során a céljuk az volt, hogy a lehető legjobb minőségű buszt vásárolják meg a rendelkezésükre álló fedezetből. „Kiemelt szempontunk volt a beszerzés és lesz az üzemeltetés során az akadémistáink és a közlekedésben résztvevők biztonsága” – válaszolták a lap érdeklődésére.

Az akadémia közbeszerzései kiírására egyedül a Settebello Invest Zrt.-től érkezett ajánlat. Az Opten adatai szerint a cég a Pizolit Kft. ügyvezetőjének, Czakó Tibornak a tulajdona, viszont a közbeszerzési értesítőben nem az ő, hanem az Agrárpályázatok oldal e-mail címe van megadva. A Pizolit Kft. volt az a cég, amely Veronában utaztatta a magyar fiatalokat.

Czakó Tibort nem sikerült elérni, de mint a cikkben felidézik, a cégvezető korábban összekülönbözött a veronai buszbalesetben meghalt gyerekek szüleivel. Czakó egy interjúban például azt állította, hogy a szülők „pénzt akarnak kicsikarni gyermekük halálából”.

A veronai buszbalesetről és a fiatalokat utaztató cég felelősségéről korábban a Fókusz is készített riportot:


Nyitókép: Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Fotó: MTI/Soós Lajos.

#Belföld#németh szilárd#akadémia#verona#buszbaleset#magyar bírkózó akadémia#czakó tibor

Címlapról ajánljuk