Belföld

Kilakoltatják a Tibetet Segítő Társaság vezetőjét, aki 29 éve próbálja érvényesíteni vételi jogát

rtl.hurtl.hu

2023. július 31. 12:51

Az ő meghívására érkezett Magyarországra a dalai láma.

Hendrey Tibort augusztus végén lakoltatják ki a zugligeti házból, ahol 1991 óta él a családjával. Hendrey szerint 1994 óta próbálja meg érvényesíteni a vételi jogukat, amit mindig elutasítottak, az önkormányzat szerint azonban soha nem is járt vételi jog a házra, írja a Telex, amely terjedelmes riportban foglalkozik az üggyel.

Mint írják, Hendrey Tibor a Tibetet Segítő Társaság alapítója és vezetője, 2000-ben és 2010-ben az ő meghívására érkezett Magyarországra a dalai láma. A férfi mostanra 119 havi bérleti díjjal tartozik, ezért kell kilakoltatni.

Hendrey a családjával 1991-ben költözött a budapesti XII. kerületi Árnyas út 40. alatti kertes házba. A ház önkormányzati tulajdonban volt, de határozatlan idejű bérleti jog járt hozzá. 

A portál emlékeztet rá: a rendszerváltás után az Antall-kormány hozott törvényt arról, hogy a korábban tanácsi, később önkormányzati lakások bérlői vételi jogot kaptak azokra a lakásokra, amelyekben éltek. 

Ezzel a joggal Hendrey már akkor élni szeretett volna, de nem tudott, mert a házat körülvevő terület hivatalosan egy majdnem harmincezer négyzetméteres telek része, 

amely akkor a XII. kerület és a főváros osztatlan közös tulajdona volt. Ahhoz, hogy a házat és a telket eladhassák, a két önkormányzatnak rendeznie kellett volna az egész nagyobb terület sorsát, ez azonban nem történt meg.

Mint írják, Hendrey egy ponton megelégelte, hogy hiába ígérgetik neki a ház megvásárlási lehetőségét, és közben hagyják lerohadni az ingatlant, ezért először a 2000-es évek közepén, figyelemfelhívásból megtagadta a lakbér befizetését.  Az önkormányzat szerint ugyanez 2002 és 2010 között négyszer is megtörtént, Hendrey Tibor szerint viszont csak kétszer. Abban viszont egyetértenek, hogy Hendrey 2010-ben megint felhagyott a lakbér fizetésével, az önkormányzat pedig ezúttal nem állt el a pertől. 

Ez utóbbi eredménye lett az, hogy 2020-ban a bíróság Hendreyt a díjhátralék és a perköltség megfizetésére kötelezte, valamint 30 napot adott neki, hogy a holmijával együtt elhagyja a házat. A bíróság többször felszólította Hendreyt a távozásra, majd kilakoltatást rendeltek el.  

Mostanra az önkormányzat szerint Hendrey már 119 havi lakbérrel tartozik, ami több mint 16 millió forintot jelent.

Az önkormányzat szerint a helyzet rendezésére 2022-ben ajánlották fel Hendreynek öt évre egy 95 négyzetméteres Csaba utcai lakás bérleti jogát. Az ajánlat feltétele az lett volna, hogy Hendrey kifizeti több mint tízmilliós lakbértartozását. Szerintük ő az ajánlatot először elfogadta, majd mégsem fizette be a tartozását, és nem költözött ki a házból.

Hendrey a felajánlott önkormányzati bérleményről azt mondta, hogy „ők máshonnan indultak”. Ő a kilencvenes évek elején fizetett ki több mint tízmillió forintot egy cserelakásért, hogy az önkormányzati tulajdonú ház határozatlan időtartamú bérleti jogát megszerezze, majd később több millió forintot költött az ingatlanra. A valamikori pénze nagy része erre az ingatlanra ment, a kiköltöztetésével pedig úgy érzi, kiforgatták a vagyonából.

Nyitókép: XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat / Street View

#Belföld#kilakoltatás#tibetet segítő társaság#hendrey tibor#ingatlan#XII. kerület#önkormányzati lakás#fővárosi önkormányzat

Címlapról ajánljuk