Belföld

Egyetlen hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 8:44

Július végére akár a 100 milliárd forintot is súrolhatja az egészségügyben a kifizetetlen számlák végösszege.

Július végére akár a 100 milliárd forintot is súrolhatja az egészségügyben a kifizetetlen számlák végösszege, mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A cégek már a jogi lehetőségeiket vizsgálják, hogy miként juthatnak hozzá követeléseikhez.

Rásky László a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva arról beszélt: egy hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása. Június végén 70,2 milliárd forint tartozást halmoztak fel a fekvőbetegellátó intézmények, a szakrendelők és a kórházak háttérintézményei. A tartozásállomány az egyetemi klinikákkal együtt pedig összesen 86,4 milliárd forintra ugrott. Egy hónappal korábban, vagyis május végén a teljes tartozásállomány 72,8 milliárd forint volt.

Rásky László kitért arra is, hogy három egyetem szolgáltatott adatot számára:

  • Debrecennek: 7,48 milliárd forint;
  • Szegednek: 5,25 milliárd forint;
  • Pécsnek: 3,45 milliárd forint volt az adóssága június végén.

A Semmelweis Egyetem nem szolgáltatott adatot.

Utoljára 2015. április 30-án volt 84,6 milliárd forint az egészségügyi intézményrendszer adóssága. Eddig ez volt a történelmi rekord, ám akkor már másfél éve görgették a kifizetetlen számláikat maguk előtt a beszállítók – tette hozzá Rásky László.

Az RTL Híradó mutatta be, hogy pert nyertek a szabolcsi háziorvosok, akiket 5 milliós bírsággal és engedélybevonással fenyegettek meg, ha nem vesznek részt az új ügyeleti rendszerben:


Nyitókép: Egy szülő gyermekénél a Bethesda Gyermekkórházban 2023. április 26-án. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

#Belföld#kórház#egészségügy#adósság

Címlapról ajánljuk