Belföld

Teljesen eltűnhetnek a homoszexualitást megjelenítő könyvek a Libri nagy forgalmú boltjaiból

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 8:49

Könnyen lehet, hogy a fóliázás csak a kezdet.

Valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást, írja a Telex.

A portál birtokába jutott egy lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a homofóbnak nevezett törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. 

Emlékeztetnek rá: a jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Mint arról beszámoltunk, komoly problémát okoz az egész könyves szakmának, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság elkezdte ellenőrizni a könyvesboltokat, betartják-e a sokak szerint melegellenes részeket tartalmazó gyermekvédelmi törvényt. Miután a Librit egymillió forintra büntették, a könyvesboltok elkezdték lefóliázni azokat a könyveket, amelyek a jogszabály hatálya alá eshetnek.

Hírt adtunk arról is, hogy 12 millió forintra büntették a Lírát, mert a melegellenes törvénynek nem felelt meg, míg a kormányközelbe került Libri ugyanezért csak egymillió forintos büntetést kapott.

A Telex azt írja: a legforgalmasabb helyeken lévő Libri-boltokból tűnhetnek el az LMBTQ-érintettségű könyvek. Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól van szó, olyanokról, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál vannak.

A portál megjegyzi: a magyar könyvesboltok nagy részénél van 200 méteren belül templom vagy iskola.

A Telex azt írja: a Libri belső használatra szánt listáján nagyjából 30 olyan Libri-könyvesbolt szerepel (köztük a Móricz Zsigmond körtéri, a Nyugati téri, a Flórián téri, a hűvösvölgyi, az Örs vezér terei és az Astoria és a Blaha között lévő nagy könyvüzlet is), amelynek közelében van templom vagy iskola. 

Mint írják, kaptak olyan jelzést a Libri belső köreiből, hogy ebből a 30 boltból valóban eltávolítják érintett könyveket. Ugyanakkor a Libri nem adott pontos választ a Telex kérdéseire.

Nyitókép: RTL

 

#Belföld#fólia#homofób törvény#Libri#könyvesboltok#lmbtq#líra

Címlapról ajánljuk