Belföld

Eddig több mint kétezer pedagógus mondott fel a státusztörvény miatt a szakszervezet szerint

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 8:44

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszélt, hogy már több mint kétezren adták be felmondásukat az elmúlt hónapokban a státusztörvény miatt. Gosztonyi Gábor állítja, a kormány a nyugdíjas pedagógusok visszahívásával szeretné „elkenni” a munkaerőhiányt. 

A státusztörvény miatt már több mint kétezren adták be felmondásukat az utóbbi hónapokban – árulta el Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának.

A lap annak akart utánajárni, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény – köznyelvben státusztörvény – parlamenti benyújtása, vagyis június eleje óta hány tanár adta be felmondását és szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát. 

A Belügyminisztérium (BM) közölte, nincs ismeretük a pedagógusok „korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról”, de hasonló válasszal állt elő az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ is, állításuk szerint nem rendelkeznek ilyen adatokkal.

Azonban mint ismert, az aHang platform online felmérésében eddig több mint ötezer pedagógus válaszolta, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén, valamint a PSZ felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek. Gosztonyi Gábor állítja:

biztosan tudják, az utóbbi hónapokban több mint kétezer pedagógus már be is adta felmondását az státusztörvény miatt.

Hozzátette, ez a szám várhatóan növekedni fog, mert sokan kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést. Gosztonyi Gábor szerint sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogyan lehet majd őket pótolni. Állítja, a kormány a nyugdíjas tanárokat hívná vissza, hogy „elkenje” a munkaerőhiányt, ezért is tették lehetővé a törvényben a visszafoglalkoztatásukat.

Mint arról beszámoltunk, a hónapok óta tartó tiltakozás és több ezer tanár kilátásba helyezett felmondása sem állította meg a kormányt, így július 4-én megszavazták a státusztörvényt. A törvény lényege, hogy a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetne be a pedagógusok számára a megszüntetni kívánt közalkalmazotti jogviszony helyett. A kormány régóta hangsúlyozza, hogy a törvényről egyeztettek a szakszervezetekkel, ők azonban úgy vélik, az észrevételeiket lesöpörték az asztalról.

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

 

#Belföld#gosztonyi gábor#pedagógusok szakszervezete#tanárok#felmondás#státusztörvény

Címlapról ajánljuk